Κόπωση, δυσκοιλιότητα και αύξηση του βάρους: Πότε ευθύνεται ο θυρεοειδής αδένας

Κόπωση, δυσκοιλιότητα και αύξηση του βάρους: Πότε ευθύνεται ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής είναι ο βασικός αδένας, ο «μαέστρος» της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού

thireoid_2280495039-768x432__1_
*Από την κυρία Πολυξένη Κουτκιά-Μυλωνάκη, ενδοκρινολόγο, Υπεύθυνη Ιατρείου Ενδοκρινολογίας – Διευθύντρια Τμήματος Διαιτολογίας Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και τη τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Η θυροξίνη είναι άκρως απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης στο αίμα έχουν άμεση επίπτωση στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και τη λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Όταν είναι ελαττωμένα, όπως στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, παρουσιάζονται μια σειρά δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα. Επίσης η λήψη φαρμάκων, όπως η αμιοδαρόνη που περιέχει ιώδιο ή άλλων φαρμάκων, όπως το λίθιο, η ιντερφερόνη άλφα, η ιντελευκίνη, η θαλιδομίδη και οι νέες ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό και όταν ο ασθενής λαμβάνει την παραπάνω αγωγή πρέπει να ελέγχεται η λειτουργία του αδένα.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις και εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες από ό,τι σε άνδρες, αλλά τα προβλήματα του αδένα μπορεί να εμφανιστούν και από τη νεογνική ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης