Η πιο συχνή ασθένεια των ταξιδιωτών: Πώς προλαμβάνεται – Πότε λαμβάνουμε φάρμακα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ένας στους τέσσερις άτυχους ταξιδιώτες θα αναγκαστεί να αλλάξει το πρόγραμμά του στο ταξίδι λόγω της ασθένειας

Κάθε χρόνο, 25-50% από τους 100 εκατομμύρια ταξιδιώτες που επισκέπτονται τροπικές και αναπτυσσόμενες χώρες προσβάλλονται από διάρροια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Για τη συχνότερη σχετιζόμενη με ταξίδι λοίμωξη ενοχοποιούνται παθογόνοι μικροοργανισμοί, που μεταδίδονται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού είτε μέσω της επαφής με μολυσμένα χέρια, ποτήρια, πιάτα κ.α..

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το shigella και το campylobacter ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών, ενώ παράσιτα όπως το Gardia lamblia αποτελούν το συχνότερο αίτιο εμφάνισης διάρροιας μετά την επιστροφή από ταξίδι. Διάρροια των ταξιδιωτών μπορούν να προκαλέσουν και ιοί, όπως ροταϊοί, αδενοϊοί, νοροϊοί. Πολύ σπανιότερα, η διάρροια μπορεί να οφείλεται σε μη λοιμώδη αίτια όπως αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, άγχος ή jet-lag.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr