Κλινικές μελέτες – Ευρώπη: Γιατί γίνονται ελάχιστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, από το 2019 μέχρι το 2022 οι εγκρίσεις αιτημάτων για τη διεξαγωγή νέων Κλινικών Μελετών είχαν σημαντική αύξηση. Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη δρόμος να διανυθεί

Σε χαμηλές…πτήσεις συνεχίζει να κινείται η Ελλάδα στο πεδίο των κλινικών μελετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ClinicalTrials.gov για την περίοδο 2000-2020, στην Ελλάδα διεξήχθησαν συνολικά 3.101 μελέτες, μόνο 1,7% του συνόλου των κλινικών μελετών που διεξήχθησαν στην Ευρώπη την ίδια περίοδο. Κατά την τελευταία πενταετία ωστόσο, οι δείκτες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία, χωρίς να αναιρείται η ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη προσέλκυση κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από δεδομένα του Συλλόγου Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών HACRO τα οποία παρουσίασε σε ενημερωτικές συναντήσεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες με δημοσιογράφους, η εικόνα των κλινικών μελετών έχει αρχίσει να αλλάζει, ειδικά για το έτος 2023, με το συγκεκριμένο πεδίο να έχει τη δυναμική να αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr