Simone Biles, Noah Lyles και Michael Phelps έχουν ΔΕΠΥ: Εμπόδιo ή πλεονέκτημα η διαταραχή για τους ολυμπιονίκες;

Αυξάνονται οι αθλητές που μιλούν ανοιχτά για τη διάγνωσή τους με ΔΕΠΥ - Ειδικοί εξηγούν τη σχέση της νευροαναπτυξιακής διαταραχής με τον αθλητισμό υψηλών απαιτήσεων

Στην πρώτη του ανάρτηση στα social media μετά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ανδρών, ο Ολυμπιονίκης Noah Lyles έστειλε ηχηρό μήνυμα ενδυνάμωσης: «Έχω άσθμα, αλλεργίες, δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, άγχος και κατάθλιψη. Αλλά, σας το λέω, οτιδήποτε και αν έχετε δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τι μπορείτε να κάνετε». Η αποκάλυψή του τον κατέταξε στη λίστα των κορυφαίων αθλητών που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την υγεία τους, και τους οποίους φαίνεται να συνδέει μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας που, σε μεγάλο ποσοστό, θα συνεχίσει στην ενήλικη ζωή: η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η ΔΕΠΥ αφορά το 5-7% των παιδιών παγκοσμίως και, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ, εκδηλώνεται συνήθως κατά την προσχολική ηλικία με δυσκολία στη διατήρηση της εστιασμένης προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, συνοδεία συχνά άλλων συναισθηματικών προβλημάτων ή διαταραχών συμπεριφοράς. Στους ενήλικες, το τρίπτυχο απροσεξία-υπερκινητικότητα-παρορμητικότητα παραμένει αλλά εκδηλώνεται με άλλους τρόπους όπως εσωτερικό συναίσθημα ανησυχίας, ακατάσχετης φλυαρίας, κακές σχέσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, μειωμένη αυτοεκτίμηση και αναζήτηση δραστηριοτήτων με στοιχεία διέγερσης και κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr