Γρίπη των πτηνών: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον άνθρωπο – Θα φέρει ο H5N1 την επόμενη πανδημία;

Γρίπη των πτηνών: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον άνθρωπο – Θα φέρει ο H5N1 την επόμενη πανδημία;

Τις απειλητικές διαστάσεις που έχει λάβει η γρίπη των πτηνών στο ζωϊκό βασίλειο και την επιρροή της στον άνθρωπο, παραθέτει ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

bird_flu_2462269309
Το καλοκαίρι του 2024 ήταν ιδιαίτερα θερμό, όχι μόνο λόγω παρατεταμένων καυσώνων αλλά και από επιδημιολογικής πλευράς. Covid-19, ιός Δυτικού Νείλου, πανώλη των αιγοπροβάτων, mpox, ιογενείς γαστρεντερίτιδες, διεισδυτικός στρεπτόκοκκος μας ταλαιπώρησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας προκαλώντας εύλογη ανησυχία. Όμως παράλληλα με αυτές τις επιδημίες, που καθεμιά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σοβεί άλλη μία, τη σοβαρότητα της οποίας ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όσο θα έπρεπε: η γρίπη των πτηνών.

Η ραγδαία εξάπλωση του Η5Ν1 στο ζωικό βασίλειο έχει μέχρι στιγμής προσβάλει 500 και πλέον είδη πτηνών και σχεδόν 50 είδη θηλαστικών (πολικές αρκούδες, φώκιες, δελφίνια, κουνάβια, θαλάσσιους ελέφαντες, μινκ). Τα θύματά της είναι εκατομμύρια. Η γρίπη των πτηνών προκαλεί στα ζώα δύσπνοια, επιπεφυκίτιδα, μυικούς πόνους, απώλεια συντονισμού, λήθαργο, συστροφή του κεφαλιού και, έπειτα από μερικές μαρτυρικές μέρες, τον θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης