Ιατρικά λάθη: Επέμβαση σε λάθος πλευρά ή όργανο – Ένας ειδικός εξηγεί το φαινόμενο των ‘never events’

Ιατρικά λάθη: Επέμβαση σε λάθος πλευρά ή όργανο – Ένας ειδικός εξηγεί το φαινόμενο των ‘never events’

Χειρουργική επέμβαση σε λάθος πλευρά του σώματος, αφαίρεση άλλου οργάνου από το πάσχον, ξεχασμένα νυστέρια στο σώμα ασθενούς... Τι είναι το φαινόμενο των «never events» ή αλλιώς απευκταίων συμβάντων;

surgery_shutterstock_2279676787
Το ενδεχόμενο ενός ιατρικού λάθους αποτελεί μεγάλο άγχος για κάθε ασθενή. Ωστόσο, ορισμένα λάθη είναι τόσο σοβαρά και αδιανόητα που δε θα έπρεπε να συμβαίνουν ποτέ. Αυτά τα περιστατικά είναι γνωστά ως «never events» – λάθη που, όπως λέει και το όνομά τους, δε θα έπρεπε να συμβούν σε καμία περίπτωση. Είναι τα «απευκταία συμβάντα» – κανονικά δεν έπρεπε να συμβούν.

Ένα πρόσφατο τραγικό παράδειγμα είναι εκείνο με έναν 70χρονο άνδρα από την Αλαμπάμα, ο οποίος πέθανε όταν ένας χειρουργός στο νοσοκομείο της Φλόριντα του αφαίρεσε κατά λάθος το ήπαρ αντί του σπλήνα. Αυτό το συμβάν είναι χαρακτηριστικό του φαινομένου των «never events», που περιλαμβάνουν λάθη όπως η χειρουργική επέμβαση σε λάθος όργανο ή πλευρά του σώματος, η τοποθέτηση λάθους προσθετικών μελών ή η παραμονή χειρουργικών εργαλείων μέσα στο σώμα του ασθενή μετά από μια επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης