Άνοια: Η πασίγνωστη ορμόνη που θωρακίζει το μυαλό – Πότε εκκρίνεται

Μια ορμόνη γνωστή και ως «ορμόνη του κορεσμού», αποδεικνύεται τώρα εξαιρετικά σημαντική για τη θωράκιση της γνωστικής υγείας

Είναι γνωστή ως «ορμόνη του κορεσμού», χάρη στην ιδιότητά της να ενημερώνει τον εγκέφαλο πότε είμαστε χορτάτοι, ελέγχοντας έτσι την πείνα και τον μεταβολισμό. Απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας στο σώμα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν, όμως, ότι η λεπτίνη μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διατηρεί απλώς το βάρος υπό έλεγχο. Η ορμόνη μελετάται τώρα για τις νευροπροστατευτικές της ιδιότητες, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Alzheimer’s & Dementia, αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων της λεπτίνης και της διατήρησης της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γνωστική υγεία. Η λευκή ουσία είναι, πιο συγκεκριμένα, ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, λειτουργώντας ως δίκτυο που εξασφαλίζει την ομαλή ροή των πληροφοριών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr