Αλκοόλ - Νοθεία: Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο - Πώς θα το καταλάβετε - Πώς να προφυλαχθείτε

Αλκοόλ - Νοθεία: Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο - Πώς θα το καταλάβετε - Πώς να προφυλαχθείτε

Με αφορμή την αυξημένη νοθεία που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο αλκοόλ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ μίλησε για τη νοθεία των ποτών, αποκαλύπτοντας ποια είναι η πιο επικίνδυνη ουσία

Αλκοόλ - Νοθεία: Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο - Πώς θα το καταλάβετε - Πώς να προφυλαχθείτε
Για την αυξημένη νοθεία που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, κυρίως μετά την ανατίμηση σε πολλά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών δηλητηρίασης των καταναλωτών μίλησε ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και τα ευρήματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το 10% των ποτών που κυκλοφορούν είναι νοθευμένα. Το φαινόμενο της νοθείας παρατηρείται κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ και πίστες, και σπάνια σε ταβέρνες. Ο ειδικός τόνισε ότι η πιο επικίνδυνη νοθεία, ωστόσο, παρατηρείται κυρίως στα μεγάλα μαγαζιά. Όπως εξήγησε, το πιο σύνηθες είναι να παρασκευάζονται τα νοθευμένα ποτά από φθηνές πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να είναι μεν ακίνδυνα, αλλά όχι αυθεντικά. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο νοθείας με βιομηχανική αλκοόλη, η οποία συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, διότι μπορεί να περιέχει μεθανόλη, μια ουσία που μπορεί να έχει τοξικά αποτελέσματα, από ζάλη και πονοκέφαλο έως απώλεια όρασης ή ακόμα και θάνατο, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης