Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65

Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65

Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα και με ποιο τρόπο αναδεικνύονται σε συμμάχους της υγιούς γήρανσης; Ο κύριος Γιώργος Ζακυνθινός Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας εξηγεί

Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65

Με την ηλικία, οι ανάγκες σε τρόφιμα αλλάζουν λόγω αλλαγών στο σώμα και παθολογιών που μπορεί να αναπτυχθούν καθώς γερνάμε.  Δεν υπάρχει ακριβής ηλικία στην οποία κάποιος γίνεται «ηλικιωμένος»: η ηλικία των 65 ετών είναι μια σύμβαση, η οποία αντιστοιχεί περίπου στην ηλικία συνταξιοδότησης σε πολλές δυτικές χώρες. Η λεγόμενη φυσιολογική γήρανση, που ονομάζεται επίσης «γήρανση» ή «συνήθης γήρανση», συνίσταται σε μια ελαφρά μείωση ορισμένων λειτουργιών που είναι κοινή σχεδόν σε όλα τα άτομα άνω των εξήντα και η οποία δεν οδηγεί σε ασθένειες. Για παράδειγμα, η πρεσβυωπία (η αδυναμία να δει κανείς καλά τα κοντινά αντικείμενα) και η ήπια απώλεια μνήμης είναι τυπικά βιολογικά φαινόμενα λόγω της προχωρημένης ηλικίας.

Η γήρανση επιφέρει επίσης φυσιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν την διατροφή στους ηλικιωμένους:

Μείωση του μεταβολισμού Η κατανάλωση ενέργειας της τροφής παραμένει σταθερή μεταξύ των ηλικιών 20 και 60 ετών και στη συνέχεια μειώνεται γρήγορα, έτσι ώστε όσοι είναι άνω των εξήντα πέντε(65) πρέπει να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες στην ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης