Σε έξαρση 3 τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ευρώπη – Ποια σημειώνει ρεκόρ κρουσμάτων

Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως ο καπνιστός σολομός, τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά, είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές μόλυνσης

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 έφτασαν τα κρούσματα λιστερίωσης το 2023 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Παράλληλα, η καμπυλοβακτηρίωση και η σαλμονέλωση παρέμειναν οι συχνότερες ζωονόσοι στους ανθρώπους στην ΕΕ, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για τις ζωονόσους της ΕΕ για την Υγεία «One Health» που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Αναλυτικότερα, ο αριθμός των αναφερόμενων ανθρώπινων κρουσμάτων λιστερίωσης την περίοδο 2019-2023 παρουσίασε συνεχή αύξηση φτάνοντας τα 2.952, ξεπερνώντας το επίπεδο περιστατικών εδώ και χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, αυτό μπορεί να συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης — το 21,3% των Ευρωπαίων είναι πλέον άνω των 65 ετών — γεγονός που, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συχνότητα χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, μεγαλώνει τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr