Τεστ ΠΑΠ: Μία καθηγήτρια εξηγεί γιατί δεν αρκεί για την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας

Ποιοι είναι οι συχνοί μύθοι που αναπαράγονται γύρω από τον εμβολιασμό κατά του HPV - Παραδείγματα χωρών που έβαλαν «στοπ» στην παραπληροφόρηση

* Γράφει η κυρία Λίνα Μιχαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»

Τη δεκαετία του ’70, o Γερμανός μικροβιολόγος και ιολόγος Herald zur Hausen (1936-2023) συνέδεσε την παρουσία του ιού HPV στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας, με την μετέπειτα ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια, το 1981, κατάφερε να απομονώσει τον τύπο HPV 6 σε κονδυλώματα, ενώ, λίγα χρόνια αργότερα, απομόνωσε τους ογκογόνους τύπους HPV 16 και 18 σε κακοήθεις όγκους του τραχήλου της μήτρας. Μία δεκαετία αργότερα, χρησιμοποιώντας αυτήν την σημαντική πληροφορία, οι Ian Frazer και Jian Zhou στο Queensland της Αυστραλίας, ανάπτυξαν σωματίδια ομοιάζοντα με τον ιό, τα λεγόμενα VLPs, τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση, χωρίς όμως να προκαλούν νόσο. Έθεσαν έτσι τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου εμβολίου, το οποίο θα ήταν το πρώτο στην ιστορία με ένδειξη την πρόληψη ενός από τους συχνότερους καρκίνου στον άνθρωπο.

Μετά από καλά σχεδιασμένες μελέτες, το πρώτο εμβόλιο κατά του HPV, πρωτοκυκλοφόρησε το 2006, αρχικά με στόχο κυρίως τα έφηβα κορίτσια, ενώ η χορήγησή του εγκρίθηκε και στα αγόρια το 2009.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr