Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης «θρέφει» τη μικροβιακή αντοχή – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης «θρέφει» τη μικροβιακή αντοχή – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να γίνει το «καύσιμο» για την εξάπλωση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στους διαβητικούς - Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης «θρέφει» τη μικροβιακή αντοχή – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Η μικροβιακή αντοχή κάνει τη θεραπεία των λοιμώξεων εξαιρετικά δύσκολη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδύνατη, καθώς τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά. Από την άλλη, ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα, με τον αριθμό των ατόμων που πλήττονται από τη νόσο να αυξάνεται ραγδαία. Όταν αυτά τα δύο «συναντιούνται», δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό, που επιδεινώνει την υγεία των ασθενών.

Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Science Advances, ρίχνει φως στο πώς ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων και ειδικότερα του χρυσίζωντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), ενός βακτηρίου που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους μικροβιολόγους Brian Conlon και Lance Thurlow, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, αναδεικνύει τον ρόλο του σακχαρώδους διαβήτη στην επιτάχυνση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων, αποκαλύπτοντας μια επικίνδυνη αλληλεπίδραση, που αυξάνει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων σε διαβητικούς ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή