Οι φράουλες μειώνουν τη χοληστερόλη
19.03.2014
10:34
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από την Πολυτεχνική σχολή Marche της Ιταλίας
Αρκετές μελέτες έχουν ήδη αποδείξει την αντιοξειδωτική ικανότητα των φραουλών, αλλά τώρα η νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι αυτά τα φρούτα βοηθούν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.
Η ομάδα των ερευνητών έστησε ένα πείραμα στο οποίο πρόσθεσαν 500γρ. φράουλες στην καθημερινή διατροφή 23 υγιών εθελοντών για περισσότερο από ένα μήνα. Έλαβαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο αυτή για να συγκρίνουν τα δεδομένα.
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, δείχνουν ότι η συνολική ποσότητα της χοληστερόλης, τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή χοληστερόλη) και η ποσότητα τωντριγλυκεριδίων μειώθηκαν στο 8,78%, 13,72% και 20,8% αντίστοιχα. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL ή καλή χοληστερόλη) παρέμεινε αμετάβλητη.
Η κατανάλωση φραουλών βελτίωσε επίσης άλλες παραμέτρους, όπως το γενικό προφίλ τωνλιπιδίων στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες (όπως η βιταμίνη C ή η ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου),τις άμυνες έναντι στην αιμόλυση και την λειτουργία τωναιμοπεταλίων. Όλες οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τιμές τους 15 ημέρες μετά την εγκατάλειψη ''της θεραπείας'' με τις φράουλες.
Διαβάστε περισσότερα στο Life2Day
Η ομάδα των ερευνητών έστησε ένα πείραμα στο οποίο πρόσθεσαν 500γρ. φράουλες στην καθημερινή διατροφή 23 υγιών εθελοντών για περισσότερο από ένα μήνα. Έλαβαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο αυτή για να συγκρίνουν τα δεδομένα.
Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry, δείχνουν ότι η συνολική ποσότητα της χοληστερόλης, τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή χοληστερόλη) και η ποσότητα τωντριγλυκεριδίων μειώθηκαν στο 8,78%, 13,72% και 20,8% αντίστοιχα. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL ή καλή χοληστερόλη) παρέμεινε αμετάβλητη.
Η κατανάλωση φραουλών βελτίωσε επίσης άλλες παραμέτρους, όπως το γενικό προφίλ τωνλιπιδίων στο πλάσμα, τους αντιοξειδωτικούς βιοδείκτες (όπως η βιταμίνη C ή η ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου),τις άμυνες έναντι στην αιμόλυση και την λειτουργία τωναιμοπεταλίων. Όλες οι παράμετροι επέστρεψαν στις αρχικές τιμές τους 15 ημέρες μετά την εγκατάλειψη ''της θεραπείας'' με τις φράουλες.
Διαβάστε περισσότερα στο Life2Day
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr