Έχει η γλώσσα μας και «έκτη αίσθηση»;
11.06.2014
12:44
Φαίνεται ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο ικανή να αναγνωρίζει τις πικρές και τις γλυκές γεύσεις, αλλά οι δυνατότητές της είναι πολύ περισσότερες από όσες μέχρι τώρα γνωρίζαμε
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα μας είχαν μιλήσει για την ικανότητα της ανθρώπινης γλώσσας να αναγνωρίζει τις γεύσεις και να τις κατηγοριοποιεί σε γλυκές, αλμυρές, ξινές, πικάντικες και πικρές. Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει και τη δυνατότητα της γλώσσας να μπορεί να ανιχνεύει τους υδατάνθρακες, τα θρεπτικά συστατικά που διασπώνται σε σάκχαρα και αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας.
Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν είχαν αποδείξει ότι τα τρωκτικά μπορούσαν να ξεχωρίσουν με την γλώσσα τους, τους υδατάνθρακες, ανάλογα με την πυκνότητά τους, ενώ κάποια τρωκτικά μπορούσαν να διαχωρίσουν τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες, έστω και αν είχαν χάσει την ικανότητα να ανιχνεύουν την γλυκιά γεύση.
Σε πρόσφατη μελέτη οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πιέσουν τον αισθητήρα που υπάρχει ανάμεσα στον δεξιό δείκτη και τον αντίχειρα, όταν εμφανίζεται μια οπτική ένδειξη, ενώ ταυτόχρονα τους έδωσαν τρία διαφορετικά διαλύματα για να ξεπλύνουν το στόμα τους.
Τα δύο διαλύματα περιείχαν πανομοιότυπα τεχνητά γλυκαντικά, ενώ το τρίτο περιείχε υδατάνθρακες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έκαναν πλύση στο στόμα με το τρίτο διάλυμα, ενεργοποιήθηκε κατά 30% περισσότερο το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που έχει σχέση με την όραση και την κίνηση.
Η διαπίστωση αυτή εξήγησε στους επιστήμονες γιατί οι αθλητές που πίνουν πολλά ποτά με υδατάνθρακες έχουν επιπλέον ενέργεια προτού το σώμα τους μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, επειδή, ήδη η γλώσσα με την έκτη αίσθηση που διαθέτει έχει εντοπίσει τους υδατάνθρακες.
Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να φτιάξουν νέα βελτιωμένα γλυκαντικά τροφίμων που θα έμοιαζαν πολύ περισσότερο με τα προϊόντα που υποκαθιστούν.
Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν είχαν αποδείξει ότι τα τρωκτικά μπορούσαν να ξεχωρίσουν με την γλώσσα τους, τους υδατάνθρακες, ανάλογα με την πυκνότητά τους, ενώ κάποια τρωκτικά μπορούσαν να διαχωρίσουν τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες, έστω και αν είχαν χάσει την ικανότητα να ανιχνεύουν την γλυκιά γεύση.
Σε πρόσφατη μελέτη οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πιέσουν τον αισθητήρα που υπάρχει ανάμεσα στον δεξιό δείκτη και τον αντίχειρα, όταν εμφανίζεται μια οπτική ένδειξη, ενώ ταυτόχρονα τους έδωσαν τρία διαφορετικά διαλύματα για να ξεπλύνουν το στόμα τους.
Τα δύο διαλύματα περιείχαν πανομοιότυπα τεχνητά γλυκαντικά, ενώ το τρίτο περιείχε υδατάνθρακες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έκαναν πλύση στο στόμα με το τρίτο διάλυμα, ενεργοποιήθηκε κατά 30% περισσότερο το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που έχει σχέση με την όραση και την κίνηση.
Η διαπίστωση αυτή εξήγησε στους επιστήμονες γιατί οι αθλητές που πίνουν πολλά ποτά με υδατάνθρακες έχουν επιπλέον ενέργεια προτού το σώμα τους μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, επειδή, ήδη η γλώσσα με την έκτη αίσθηση που διαθέτει έχει εντοπίσει τους υδατάνθρακες.
Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να φτιάξουν νέα βελτιωμένα γλυκαντικά τροφίμων που θα έμοιαζαν πολύ περισσότερο με τα προϊόντα που υποκαθιστούν.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science και διενεργήθηκε από το τμήμα Αθλητισμού και Άσκησης του πανεπιστημίου του Ώκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr