Μήπως το Junk Food μας σπρώχνει σε υγιεινές τροφές;
28.08.2014
19:27
Ο ανθυγιεινός τρόπος διατροφής μας προσθέτει σίγουρα θερμίδες - Όμως, μήπως μας κάνει να βαρεθούμε κάποια στιγμή το junk food και να αναζητήσουμε καλύτερη ποιότητα στην διατροφή μας;
Το πρόχειρο φαγητό που συχνά επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής σίγουρα προσθέτει περιττό λίπος στον οργανισμό μας, αλλά για πόσο τα άτομα που τρέχουν σε καφετέριες και φαστφουντάδικα θα συνεχίσουν να εκτιμούν αυτό τον τρόπο διατροφής τους;
Οι άνθρωποι που τρέφονται με φαγητό υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής ποιότητας, κάποια στιγμή θα αναζητήσουν την «καινοτομία» και θα ψάξουν για διαφορετικές γεύσεις, συχνά πιο υγιεινές. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα έρευνα που έκανε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Frontiers in Psychology».
Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με δύο ομάδες αρουραίων στους οποίους έδιναν διαφορετική τροφή επί δύο εβδομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών και στην δεύτερη ομάδα επιτράπηκε να καταναλώνουν ό,τι θέλουν, αλλά δόθηκαν και επιπλέον τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας και λιπαρών, όπως λουκουμάδες ή μπισκότα!
Μετά από δύο εβδομάδες οι αρουραίοι που κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά, όπως ήταν φυσικό, πάχυναν αρκετά. Οι ερευνητές έδωσαν στη συνέχεια στις δύο ομάδες των τρωκτικών να πιουν από δύο διαφορετικά ποτά, το ένα με αλκοόλ και το άλλο χωρίς αλκοόλ. Τότε παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι που είχαν επί δύο εβδομάδες καταναλώσει τροφή χαμηλή σε λιπαρά, ήπιαν μεγαλύτερη ποσότητα από το ποτό που περιείχε αλκοόλ.
Η Margaret Morris, συγγραφέας της νέας μελέτης, δηλώνει, ότι οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν μια φυσική προτίμηση στην «καινοτομία», η ίδια ανέφερε τον όρο «αισθητηριακό κορεσμό» και τον ανέλυσε με ένα εύγλωττο παράδειγμα. Η Morris είπε: « Αν καταβροχθίσετε ένα μπολ με ζυμαρικά και στη συνέχεια έχετε την επιλογή να καταναλώσετε μια μπριζόλα ή ακόμα περισσότερα ζυμαρικά, θα επιλέξετε την μπριζόλα, επειδή είστε χορτάτοι από ζυμαρικά και ποθείτε κάτι διαφορετικό».
Βέβαια, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι σίγουρο αν θα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις που είχαν στους αρουραίους και στους ανθρώπους και κυρίως, όταν πρόκειται για παχύσαρκα άτομα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο είναι ανεπτυγμένος ο δείκτης του «ασθητηριακού κορεσμού».
Οι άνθρωποι που τρέφονται με φαγητό υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής ποιότητας, κάποια στιγμή θα αναζητήσουν την «καινοτομία» και θα ψάξουν για διαφορετικές γεύσεις, συχνά πιο υγιεινές. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα έρευνα που έκανε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Frontiers in Psychology».
Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με δύο ομάδες αρουραίων στους οποίους έδιναν διαφορετική τροφή επί δύο εβδομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών και στην δεύτερη ομάδα επιτράπηκε να καταναλώνουν ό,τι θέλουν, αλλά δόθηκαν και επιπλέον τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας και λιπαρών, όπως λουκουμάδες ή μπισκότα!
Μετά από δύο εβδομάδες οι αρουραίοι που κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά, όπως ήταν φυσικό, πάχυναν αρκετά. Οι ερευνητές έδωσαν στη συνέχεια στις δύο ομάδες των τρωκτικών να πιουν από δύο διαφορετικά ποτά, το ένα με αλκοόλ και το άλλο χωρίς αλκοόλ. Τότε παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι που είχαν επί δύο εβδομάδες καταναλώσει τροφή χαμηλή σε λιπαρά, ήπιαν μεγαλύτερη ποσότητα από το ποτό που περιείχε αλκοόλ.
Η Margaret Morris, συγγραφέας της νέας μελέτης, δηλώνει, ότι οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν μια φυσική προτίμηση στην «καινοτομία», η ίδια ανέφερε τον όρο «αισθητηριακό κορεσμό» και τον ανέλυσε με ένα εύγλωττο παράδειγμα. Η Morris είπε: « Αν καταβροχθίσετε ένα μπολ με ζυμαρικά και στη συνέχεια έχετε την επιλογή να καταναλώσετε μια μπριζόλα ή ακόμα περισσότερα ζυμαρικά, θα επιλέξετε την μπριζόλα, επειδή είστε χορτάτοι από ζυμαρικά και ποθείτε κάτι διαφορετικό».
Βέβαια, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι σίγουρο αν θα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις που είχαν στους αρουραίους και στους ανθρώπους και κυρίως, όταν πρόκειται για παχύσαρκα άτομα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο είναι ανεπτυγμένος ο δείκτης του «ασθητηριακού κορεσμού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr