Γιατί η χειραψία είναι σημαντική για τις σχέσεις των ανθρώπων;

Ακόμα και στην σημερινή εποχή των υπολογιστών, των smartphones και των e-mails, η ανθρώπινη χειραψία βελτιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις

Θέλετε να κάνετε μια επιτυχημένη επιχειρηματική συμφωνία ή απλά, να έχετε μια καλή σχέση με τους συνομιλητές σας; Στην πρώτη συνάντηση μαζί τους μην ξεχάσετε να τους σφίξετε με ζεστασιά το χέρι!

Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Bath, στη Βρετανία, απέδειξε πως η χειραψία δεν είναι μια χειρονομία άνευ ουσίας, που την κάνουμε από συνήθεια, αλλά έχει μεγάλη σημασία. 



Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η κίνηση της χειραψίας στην αρχή μιας συζήτησης δημιουργεί οικειότητα και καλύτερη συνεργασία. Το να «δίνεις τα χέρια» πριν από κάποια διαπραγμάτευση αυξάνει τα ποσοστά συμφωνίας, ακόμα κι αν δίνεις το χέρι με ρομπότ, όπως έδειξε η έρευνα.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα θετικά συναισθήματα συνεργασίας ενισχύονται όταν ένα ρομπότ παίρνει τη θέση ενός ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται εξ αποστάσεως. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η χρήση ρομπότ προσφέρει μια δυνατή αμφίδρομη εμπειρία, σε αντίθεση με μια συνομιλία μέσω skype.

Τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορούν θεωρητικά να επιτρέψουν σε ρομπότ τη διεξαγωγή επιχειρηματικών συναντήσεων ή να επιτρέψουν σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο με έναν μοναδικό τρόπο.

Η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Bath, χρησιμοποίησε ένα ανθρωποειδές ρομπότ 58 εκατοστών. Κατά την έρευνα ένα άτομο – που του είχε ανατεθεί ο ρόλος του αγοραστή ή πωλητή - ήταν παρών στη συνάντηση με το ρομπότ, ενώ ο συνομιλητής πήρε μέρος στη συνάντηση μέσω της ενσωματωμένης κάμερας στο κεφάλι του ρομπότ κι ενός μικροφώνου.

Αισθητήρες αφής στο χέρι του ρομπότ μετέδιδαν σήμα -όταν αυτό κρατιόταν- σε τηλεχειριστήριο, το οποίο δονούνταν στο χέρι του ανθρώπου που το κρατούσε από μακριά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κίνηση της χειραψίας ήταν τόσο σημαντική, όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μέσω του ρομπότ, όπως ακριβώς, αν συναντιόνταν πρόσωπο με πρόσωπο. 

Ο Dr. Chris Bevan, του τμήματος Ψυχολογίας, από το  πανεπιστημίου του Bath, δήλωσε: «Αυτό το πείραμα καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η τελετουργία του να δίνουμε το χέρι, καθώς έτσι, κατά κάποιο τρόπο, κρίνουμε, αν οι άλλοι είναι αξιόπιστοι και πρόθυμοι να συνεργαστούν».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr