Τα θρησκευόμενα παιδιά δεν είναι πολύ γενναιόδωρα

Όπως είπαν οι ερευνητές, η νέα μελέτη αποτελεί υπενθύμιση ότι θρησκεία και ηθική δεν είναι κατ' ανάγκη το ίδιο πράγμα 

Η θρησκεία πιστεύεται ότι κάνει τους ανθρώπους πιο ηθικούς, δίκαιους, συμπονετικούς και αλτρουιστές, αλλά τελικά ίσως αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα -η πρώτη του είδους της- κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που προέρχονται από θρησκευόμενες οικογένειες, είναι λιγότερο γενναιόδωρα σε σχέση με τα μη θρησκευόμενα παιδιά. Όπως είπαν οι ερευνητές, η νέα μελέτη αποτελεί υπενθύμιση ότι θρησκεία και ηθική δεν είναι κατ' ανάγκη το ίδιο πράγμα.

         
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ζαν Ντεσετί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", συσχέτισαν την επίδραση της θρησκείας με την έκφραση αλτρουισμού, κάνοντας πειράματα με 1.170 παιδιά ηλικίας πέντε έως 12 ετών από έξι χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ιορδανία, Τουρκία, Ν.Αφρική, Κίνα).

         
Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν ένα παιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να αποφασίσουν πόσα αυτοκόλλητα θα μοιράζονταν με άλλα παιδιά. Τα παιδιά ανήκαν σε διάφορες θρησκείες (χριστιανική, μουσουλμανική, βουδιστική, ιουδαϊκή, ινδουιστική κ.α.) ή οι οικογένειές τους δήλωναν μη θρησκευόμενες.

         
Το πείραμα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία είχαν τα παιδιά, τόσο πιο γενναιόδωρα γίνονταν, κάτι που έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες. Όμως το διαφορετικό -που για πρώτη φορά διαπιστώνεται σε μελέτη- είναι ότι τα πιο θρησκευόμενα παιδιά ήσαν και τα λιγότερο γενναιόδωρα. Κατά μέσο όρο τα μη θρησκευόμενα παιδιά άφησαν για τους άλλους 4,1 αυτοκόλλητα, έναντι 3,3 που άφησαν οι χριστιανοί και 3,2 οι μουσουλμάνοι. Τα πιο αλτρουιστικά παιδιά ήσαν αυτά που προέρχονταν από οικογένειες που δήλωναν άθεες ή μη θρησκευόμενες.


         
«Μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι δεν είναι πιθανότερο να κάνουν καλές πράξεις από ό,τι οι μη θρησεκυόμενοι. Η νέα μελέτη μας πάει παραπέρα, δείχνοντας ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι λιγότερο γενναιόδωροι και όχι μόνο οι ενήλικες, αλλά και τα παιδιά επίσης», δήλωσε ο Ντεσετί.

         
Όπως είπε ο γαλλο-αμερικανός επιστήμων, ο οποίος μελετά την εμφάνιση της ηθικότητας στα παιδιά, «είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η θρησκευτικότητα επιδρά θετικά στον αυτοέλεγχο και στην ηθική συμπεριφορά, που όσοι δεν είναι θρησκευόμενοι, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από ηθικής πλευράς, ιδίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Γι' αυτό, οι μη θρησκευόμενοι έχουν μικρή πιθανότητα να εκλεγούν σε υψηλό πολιτικό αξίωμα, ενώ όσοι είναι αγνωστικιστές και άθεοι, θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστοι και μάλλον πιο ανήθικοι. Όμως η σχέση ανάμεσα στην θρησκευτικότητα και στην ηθική δεν είναι πάντα θετική».

         
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνά τους σε περισσότερες χώρες. Περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού (5,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια θρησκεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr