Η κατάρα των αστροναυτών: Ένας στους δύο πεθαίνει από καρδιακή ασθένεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αστροναύτες που περπάτησαν στη Σελήνη έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να αποβιώσουν από τη συγκεκριμένη αιτία, εξαιτίας της έκθεσής τους στην κοσμική ακτινοβολία

Πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανακοπή, εξαιτίας της έκθεσής τους στην κοσμική ακτινοβολία κατά την προσεδάφισή τους στη Σελήνη.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη (28/7) ο τομέας Υγείας της NASA, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, οι τρεις αστροναύτες του Apollo που περπάτησαν στο φεγγάρι της Γης και έφεραν σε πέρας την ιστορική τους αποστολή, έχουν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιακή ανακοπή, σε σύγκριση με τους αστροναύτες που δεν εκτέθηκαν στην κοσμική ακτινοβολία του σύμπαντος.



Η μελέτη ενισχύεται από το γεγονός ότι ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ, απεβίωσε από καρδιαγγειακή πάθηση. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη διαστημική υπηρεσία, καθώς η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο, αυτή της κατάκτησης του διαστήματος και των ανθρώπινων μετακινήσεων σε άλλα μέρη του γαλαξία. Η αρνητική επιρροή της κοσμικής ακτινοβολίας στην καρδιαγγειακή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού αναμένεται να διαμορφώσει αναλόγως τον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μελέτες, πλέον, πρέπει να στραφούν στο πως θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.



Η έρευνα επικεντρώθηκε στους αστροναύτες του Apollo, καθώς ήταν οι μοναδικοί που έχουν ταξιδέψει τόσο μακριά από τη γη και έχουν εκτεθεί για αρκετή ώρα στην κοσμική ακτινοβολία, δίχως την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας. Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος της NASA δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την επιρροή της κοσμικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό και ότι θα συνεχιστεί, με μεγαλύτερη ένταση, η έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τους 42 αστροναύτες που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι 7 του πληρώματος που έγραψε ιστορία με το Apollo, καθώς και 35 αστροναύτες, οι οποίοι έχουν αποβιώσει, αλλά ουδέποτε συμμετείχαν σε αποστολή στο διάστημα.



Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού νοσήματος είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος για τους αστροναύτες που συμμετείχαν σε αποστολή στο διάστημα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κατάφεραν, ή για εκείνους που δεν περπάτησαν στην επιφάνεια του φεγγαριού. 

Μέχρι τώρα, 24 αστροναύτες έχουν συμμετάσχει σε αποστολές μακριά από τη μαγνητική επιρροή της Γης και την «ασπίδα» της ατμόσφαιράς της, την περίοδο από το 1968 έως το 1972. Από αυτούς, οι οκτώ έχουν πεθάνει, με τους εφτά να έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα. Για τον όγδοο, τον Έντγκαρ Μίτσελ, η NASA δεν έδωσε στοιχεία για τα αίτια του θανάτου του, οπότε δεν ήταν δυνατόν να προσμετρηθεί στην έρευνα. Ο Μίτσελ ήταν ο έκτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.



Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική έρευνα, η οποία αφορά τις συνέπειες των διαστημικών ταξιδιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τα στοιχεία που προκύπτουν, αποδεικνύεται πως η κατάκτηση του διαστήματος δεν είναι τόσο «απλή υπόθεση», όσο φαντάζεται ο πολύς κόσμος και το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη τεχνολογίας, αλλά οι αντοχές του ανθρώπου μακριά από τη γη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr