Πολυτελή «κλουβιά»: Είναι η λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του Χονγκ Κονγκ;

Ένας Κινέζος επιχειρηματίας είχε μια πρωτότυπη ιδέα για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση που μαστίζει το Χονγκ Κονγκ 

Το Χονγκ Κονγκ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να μείνει κάποιος, αφού το ενοίκιο μίας μέσης κατοικίας είναι 19 φορές μεγαλύτερο από το μέσο οικογενειακό εισόδημα ετησίως!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι απάντηση στο εν λόγω πρόβλημα, θα δώσουν τα περιβόητα «κλουβιά-σπίτια», που περιλαμβάνουν μία κουκέτα καλυμμένη από μεταλλικό κλουβί. Συνήθως αυτά τα «σπίτια» βρίσκονται σε υπόγεια διαμερίσματα, τα οποία συχνά για να χωρέσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους διαιρούνται σε μικρότερα τμήματα!

Όμως, ο Κινέζος επιχειρηματίας Sandy Wong εμπνευσμένος από τα πρωτότυπα «capsule hotels» της Ιαπωνίας, στα οποία οι πελάτες κοιμούνται σε μικροσκοπικά «δωμάτια - κρεβάτια», σε σχήμα κάψουλας, δημιούργησε στο Χονγκ Κονγκ τα «πολυτελή σπίτια - κλουβιά».

Ο επιχειρηματίας έχει κατασκευάσει συνολικά στο Χονγκ Κονγκ 108 τέτοια σπίτια με 18 κάψουλες σε κάθε διαμέρισμα.

Το μέγεθός κάθε τέτοιου «κλουβιού» είναι εντυπωσιακό, αφού τα μεγαλύτερα έχουν ύψος μόλις 2 μέτρα ενώ το πλάτος τους δεν υπερβαίνει τα 1,2 μ.. Το εσωτερικό τους περιλαμβάνει ένα κρεβάτι και όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως τηλεόραση, air condition, καθρέφτη, καθώς και μωβ φωτισμό LED δημιουργώντας έτσι μία φουτουριστική αίσθηση.

«Οι κατασκευές αυτές παρέχουν προσωπικό χώρο»,
δηλώνει στο CNN ο Wong και αποκαλύπτει ότι συνήθως οι ενοικιαστές έχουν ηλικία από 20 μέχρι 40 ετών και είναι singles.

Tα «πολυτελή- κλουβιά» ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα φθηνά. Η τιμή τους κυμαίνεται από $361 έως $580 μηνιαίως, ενώ το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με την θέση που βρίσκονται τα «κλουβιά». Δηλαδή, αυτά που είναι εγκατεστημένα στα υπνοδωμάτια είναι ακριβότερα σε σχέση με όσα βρίσκονται στο σαλόνι, ενώ όσο πιο κοντά στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται το διαμέρισμα τόσο πιο βαθιά πρέπει να βάλουν οι ένοικοι το χέρι στη τσέπη.

Ποιοι όμως είναι αυτοί που επιλέγουν τις πρωτοποριακές αυτές κατοικίες;

Όπως υποστηρίζει Wong αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους φοιτητές.

«Οι φοιτητές επιλέγουν λύσεις που να τους παρέχουν οικονομική διαμονή κοντά στο Πανεπιστήμιο», τονίζει ο Κινέζος επιχειρηματίας.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι στο τεσσάρι διαμέρισμά του, δεν έχει ούτε μία ούτε δύο αλλά 12 «πολυτελείς κουκέτες», τέσσερις στο μεγάλο υπνοδωμάτιο, άλλες τέσσερις στα δύο μικρότερα και επιπλέον τέσσερις στο σαλόνι. Οι ένοικοι μοιράζονται το ψυγείο, το μπάνιο την κουζίνα και το πλυντήριο.



Παρά την επιτυχία που φαίνεται να γνωρίζει το εναλλακτικό αυτό είδος κατοικίας, πολλοί είναι αυτοί που έχουν διατυπώσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους. Τα τοπικά μέσα του Χονγκ Κονγκ αμφισβητούν κατά πόσο τα «κλουβιά» αυτά τηρούν τους κανόνες ασφαλείας (κυρίως σε περίπτωση φωτιάς) ενώ ιδιαίτερα επικριτικά είναι και για το υψηλό κόστος, θεωρώντας ότι τα $200 μηνιαίως είναι ένα ιδιαιτέρως δαπανηρό ποσό για ένα τόσο μικρό χώρο.

Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τον Wong, που δηλώνει:

«Οι ενοικιαστές είναι πολύ υποστηρικτικοί. Πολλοί ξεκινούν να μείνουν για έναν ή δύο μήνες και καταλήγουν να μένουν για πολύ περισσότερο» και συμπληρώνει ότι μοιάζει να δημιουργείται η ατμόσφαιρα μιας μικρής οικογένειας στα πρωτότυπα και "πολυτελή κλουβιά"».

Δεν έχουν ωστόσο όλοι την ίδια άποψη, καθώς, όπως δηλώνει κάποιος που μένει στη κάψουλα, (εξαιτίας κατασκευαστικών έργων που γίνονται στο σπίτι του): «Είναι μοναχικά» ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι του.

Πάντως, ο Wong ισχυρίζεται στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ότι όσα «πολυτελή κλουβιά» έχει μέχρι σήμερα κατασκευάσει «είναι όλα νοικιασμένα»!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr