Στρατηγικές για να αντισταθείτε στους πειρασμούς των εορτών

Η διαιτολόγος κυρία Ελένη Παπαγιαννίδου αποκαλύπτει παλιά και δοκιμασμένα «κόλπα» τα οποία μπορούν να ανακόψουν την επιθυμία να.. φάμε τα πάντα!  
 


Ο Δεκέμβριος διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του μήνα με τους περισσότερους γευστικούς πειρασμούς μέσα στο έτος. Στον εργασιακό χώρο, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, στις εξόδους, γλυκά και αλμυρά έχουν την τιμητική τους, σε μεγάλη ποικιλία και πολλές παραλλαγές. Από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μέχρι τις δίπλες, τις βασιλόπιτες και τις γεμιστές γαλοπούλες, τα φαγητά είναι συνυφασμένα με τη γιορτινή περίοδο – συχνά και με τη γιορτινή διάθεση.
 
«Στην ελληνική κουλτούρα είναι σχεδόν κοινωνικά αποδεκτό να καταναλώνουμε τα πάντα χωρίς έλεγχο. Το επιχείρημα αποενεχοποίησης απλό: γιορτές είναι!. Αυτή η υπεραφθονία εξαιρετικά εθιστικών τροφών και οι δυνητικά άβολες κοινωνικές καταστάσεις δεν βοηθούν. Τέτοιες συνθήκες μας δίνουν συνήθως την καλύτερη δικαιολογία για να παρεκκλίνουμε
» εξηγεί η διαιτολόγος κυρία  Ελένη Παπαγιαννίδου, MMedSci, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Surrey, κλινικής διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», τις αντιδράσεις μας εμπρός στα τραπέζια αυτών των ημερών. 
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες στρατηγικές που είναι πολύ αποτελεσματικές, σύμφωνα με την ειδικό, οι οποίες μπορούν να ανακόψουν την επιθυμία να.. φάμε τα πάντα!  
 
Τι προτείνει η ειδικός


- Φτιάξτε ένα σχέδιο δράσης και μοιραστείτε το με κάποιο δικό σας άτομο. 
Όταν φτιάχνετε το σχέδιο δράσης, λάβετε υπόψη τους προσωπικούς σας περιορισμούς και θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Μετά κοινοποιήστε αυτό το σχέδιο σε κάποιον, όπως στον διαιτολόγο σας ή στον κοντινό σας φίλο, ή σε μέλος της οικογένειας σας. Οι μελέτες δείχνουν πως η «λογοδοσία» βοηθάει. Αν παρεκκλίνετε μια στιγμή δεν σημαίνει πως όλα καταστράφηκαν, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε τις παρεκκλίσεις το υπόλοιπο της ημέρας. Δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις, συνεχίστε σαν να μη συνέβη τίποτα. Το ταξίδι για καλή υγεία είναι ακριβώς αυτό το ταξίδι. Οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής απαιτούν χρόνο και επιμονή.
 
-  Διατηρήστε σε σταθερά χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο σας.
Η  έλλειψη αυτοσυγκράτησης στην πραγματικότητα οφείλεται σε υπογλυκαιμίες. Αν στερείτε το σώμα σας από πρωτεΐνη και λίπος, τότε το σάκχαρο σας μεταβάλλεται συνεχώς ελαχιστοποιώντας έτσι την αντίστασης σας σε γλυκά και άμυλα. Το μυστικό είναι να τρώτε γεύματα και σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη και λίπος. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια ομελέτα με λαχανικά και στο εορταστικό γεύμα γεμίστε το μισό πιάτο με λαχανικά και το άλλο μισό με κρέας ή άλλη καθαρή πρωτεΐνη. Μια έξυπνη λύση είναι να τρώτε ένα πρωτεϊνικό σνακ πριν πάτε στην εκδήλωση όπως ένα αβγό βραστό, τυρί, μια χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια.
 
- Φτιάξτε τα αγαπημένες σας γλυκά μειώνοντας τους υδατάνθρακες.
Είναι  λιγότερο πιθανό να υποκύψετε σε πειρασμούς όταν έχετε προνοήσει να φτιάξετε χαμηλών υδατανθράκων τρουφάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε λίγη ποιοτική μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 85% κακάο. Όταν είστε καλεσμένοι προσφέρετε το δικό σας χαμηλών υδατανθράκων γλυκό. Έτσι θα μπορέσετε να φάτε και εσείς από αυτό το γλυκό χωρίς επιπτώσεις στο σάκχαρο και το βάρος σας.
 
- Γλουταμίνη, το μυστικό σας όπλο για να σταματήσετε τη λαχτάρα για γλυκό
Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι ένας νευροδιαβιβαστής και μία από τις δύο κύριες ουσίες (η άλλη είναι η γλυκόζη) που χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν τον εγκέφαλο μας. Όταν έχουμε έλλειψη σε γλουταμίνη, ο εγκέφαλος μας πρέπει να καταφύγει σε γλυκόζη, προκαλώντας έτσι τη  γνωστή λαχτάρα για υδατάνθρακες και γλυκό. Η γλουταμίνη φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά και σταμάτα άμεσα αυτή τη λαχτάρα για γλυκό. Με αυτή θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις «έκτακτου ανάγκης» περιστάσεις. Μπορείτε να πάρετε 1 ή 2 γραμμάρια σκόνη γλουταμίνης με νερό για άμεσο αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr