Έρευνα: Οι μεγαλύτερες γυναίκες σε ηλικία γίνονται καλύτερες μητέρες

Οι ερευνητές καταλήγουν πως η «ψυχολογική ωριμότητα» των μεγαλύτερων γυναικών είναι ευεργετική για την καλύτερη ανατροφή των παιδιών

Οι μεγαλύτερες γυναίκες ηλικιακά φαίνεται πως γίνονται καλύτερες μητέρες από τις πιο νέες, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, καθώς τονίζεται πως τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν λιγότερες δυσκολίες τόσο κοινωνικής, όσο νοητικής και συναισθηματικής φύσεως.

Σε μια εποχή, όπου το ηλικιακό όριο των γυναικών που αποκτούν παιδιά τείνει να ανεβαίνει, οι γιατροί σπεύδουν να τις προειδοποιήσουν πως όσο καθυστερούν να γίνουν μητέρες, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή ακόμα και αποβολής. Από ψυχολογική σκοπιά, ωστόσο, η ψυχολογική ωριμότητα των μεγαλύτερων γυναικών βοηθά σημαντικά στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών.



Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε στο πανεπιστήμιο «Aarhus» της Δανίας και δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Developmental Psychology» υποστήριξε πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες δεν επιπλήττουν τόσο και δεν χρησιμοποιούν σωματική βία για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους όσο οι νεότερες μητέρες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν δείγματα από 4.741 μητέρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μέχρι την εφηβεία η κοινωνική και μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών με μεγαλύτερες μητέρες ήταν υψηλότερη σε σχέση με τα παιδιά νεότερων γυναικών, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό υπόβαθρο της οικογένειας.



Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Dion Sommer, σχολίασε πως: «Γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο ευέλικτοι διανοητικά όσο μεγαλώνουν, γίνονται περισσότερο ανεκτικοί με άλλους ανθρώπους και επιτυγχάνουν περισσότερα συναισθηματικά». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Αυτός ο τρόπος ανατροφής (από μεγαλύτερες μητέρες) μπορεί συνεπώς να συμβάλλει σε ένα θετικό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει την ανατροφή του παιδιού».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr