Τα μικρά και πρακτικά διαμερίσματα στις μεγαλουπόλεις αλλάζουν τον χάρτη στις κατοικίες - Πώς η αστυφιλία και η γενιά των Millennials καθορίζουν τις νέες τάσεις στην καθημερινότητά μας - Η Creative Leader της ΙΚΕΑ, Maria O' Brian, μιλά στο protothema.gr.
Στην αναζήτηση μικρών και πρακτικών διαμερισμάτων στρέφονται οι κάτοικοι των πόλεων, καθώς η εκτόξευση της αστυφιλίας σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις τσέπες των πολιτών, μειώνει το ενδιαφέρον για μεγάλα και πολυτελή σπίτια, καθιστώντας ανάρπαστες τις μικρές επιφάνειες. Την ίδια στιγμή, η ανασφάλεια και οι αγχωτικοί ρυθμοί στην καθημερινότητα των μεγάλων αστικών κέντρων, εντείνουν την ανάγκη για ήρεμη, αρμονική και ισορροπημένη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι, οδηγώντας προς αυτή την κατεύθυνση τόσο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του όσο και των επίπλων και των οικιακών εξοπλισμών στο εσωτερικό του.
Πόσο εύκολο είναι, όμως, να βιώσουμε την ηρεμία στον προσωπικό μας χώρο, όταν ζούμε σε τόσο στριμωγμένες και θορυβώδεις πόλεις; Τι ρόλο παίζει το design σε αυτή την ανάγκη;
Βρεθήκαμε στo Democratic Design Days της ΙΚΕΑ, στο Άλμουτ, εκεί όπου «γεννιούνται» πρωτοποριακές ιδέες και μέθοδοι για την καθημερινή ζωή και μιλήσαμε με την Maria O' Brian -Creative Leader του σουηδικού κολοσσού - για τις αλλαγές στις οποίες οδηγούν οι αστικές προκλήσεις.
«Σήμερα 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις μεγαλουπόλεις, ένας αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2 δισ -στα επτά δισ- μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Οι μεγάλες πρωτεύουσες -ανάμεσα σε αυτές και η Αθήνα- «ασφυκτιούν» από κατοίκους που ψάχνουν λίγα τετραγωνικά μέτρα για να διαμείνουν. Επομένως, καθώς επιλέγουμε μικρούς χώρους για να ζήσουμε, η ανάγκη για άνεση και λειτουργικότητα γιγαντώνεται. Θέλουμε να νιώθουμε καλά, ώστε αξιοποιώντας μικρό χώρο να μπορούμε να διαβάσουμε, να δουλέψουμε, να διασκεδάσουμε με τους φίλους σου, να φάμε, να κοιμηθούμε. Για παράδειγμα το τραπέζι, μπορεί να χρησιμεύσει τόσο ως τραπεζαρία όσο και ως βάση για να εργαστούμε. Το ίδιο και ο καναπές: Κάποτε καθόμασταν σε αυτόν όταν υποδεχόμασταν καλεσμένους στο σπίτι μας. Σήμερα μπορεί να λειτουργήσει και ως κρεβάτι και ως μέρος για να γευματίσουμε. Στη νέα πραγματικότητα συμβάλλουν και οι φορητές συσκευές -smartphone, laptop, tablet- οι οποίες χρησιμοποιούνται οπουδήποτε μέσα στο σπίτι, όπως πάνω στο κρεβάτι. Άρα ο κόσμος -είτε μιλάμε για οικογένειες με παιδιά είτε για νέους ανθρώπους που ζουν μόνοι- αναζητά χρηστικά, μη ογκώδη, έπιπλα που ικανοποιούν πολλές και διαφορετικές ανάγκες» μάς εξηγεί η Ο' Brian.
Η ίδια εντάχθηκε στην ομάδα των σχεδιαστών της ΙΚΕΑ τα τελευταία τρία χρόνια και σε αυτό το διάστημα εργάζεται πάνω στις παγκόσμιες τάσεις που οδηγούν στον σχεδιασμό των νέων συλλογών της εταιρείας. Καθοδηγούμενη από… περιέργεια για νέες ανακαλύψεις, όπως λέει, λειτουργεί συνεργατικά με τους product managers του Ομίλου, μελετά τις ανάγκες των ανθρώπων παγκοσμίως και οργανώνει το πλάνο για την υλοποίησή των προϊόντων της ΙΚΕΑ, έχοντας μόνο ένα στόχο: «Να λύσουμε καθημερινά προβλήματα και να κάνουμε τη ζωή μέσα στο σπίτι καλύτερη, με έπιπλα και αντικείμενα που είναι λειτουργικά, έχουν ποιότητα, αισθητική, είναι βιώσιμα και απευθύνονται σε όλους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος, σε χαμηλή τιμή». Άλλωστε, σε αυτές τις πέντε αξίες βασίζεται και ο «Δημοκρατικός Σχεδιασμός» της ΙΚΕΑ για τον σχεδιασμό και την παραγωγή κάθε επίπλου και κάθε οικιακού εξοπλισμού. «Στην ΙΚΕΑ πειραματιζόμαστε διαρκώς, τολμάμε το διαφορετικό κι ας κάνουμε λάθη. Πρόκειται για μια ομαδική διαδικασία συνεχούς εξέλιξης, που μας κρατά ανήσυχους και μας παρακινεί να δημιουργούμε, διευρύνοντας τους ορίζοντες».