Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης;

Πιο περίεργοι, πιο συνειδητοποιημένοι και πιο δεκτικοί στην αλλαγή είναι οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι 

H συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς. 

Μολονότι ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1964 σε ένα έγγραφο του Μάικλ Μπέλντοχ, η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι μία έννοια που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν αρχηγικές ικανότητες, καλύτερη ψυχική υγεία και καλύτερη απόδοση στην εργασία τους. 

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης είναι εξίσου σημαντικός με τo δείκτη νοημοσύνης (IQ), ενώ και τα δύο μαζί αποτελούν το τέλειο συνδυασμό για μία επιτυχημένη καριέρα και ζωή.

Τι είναι αυτό, όμως, που έχουν οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης και ποια χαρακτηριστικά τους προσδιορίζουν;

1. Είναι περίεργοι για τους ανθρώπους


Δεν έχει σημασία αν είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι περίεργοι για όλους τους γύρω τους. Αυτή η περιέργεια είναι το προϊόν της ενσυναίσθησης, ενώ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πύλες για ένα υψηλό EQ. Έτσι όσο περισσότερο ενδιαφέρεστε για τους άλλους ανθρώπους και για το τι περνούν και πως αισθάνονται, τόσο περισσότερη περιέργεια θα έχετε για αυτούς.

2. Τους αρέσουν οι αλλαγές 


Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι ευέλικτοι και προσαρμόζονται συνεχώς. Ξέρουν ότι ο φόβος της αλλαγής μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την επιτυχία και την ευτυχία τους. Ψάχνουν, συνεχώς για την αλλαγή ενώ προετοιμάζουν καλά ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που προκύψουν αυτές οι αλλαγές.

3. Ξέρουν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους


Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν μόνο τα συναισθήματα. Γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι καλό και τι είναι κακό. Οι άνθρωποι που έχουν ένα υψηλό δείκτη EQ γνωρίζουν καλά τα πλεονεκτήματα τους και ξέρουν πώς να τα υποστηρίζουν, ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνουν τις αδυναμίες τους και τα μειονεκτήματά τους να τους «κρατήσουν πίσω».

4. Δύσκολα προσβάλλονται


Αν γνωρίζετε πολύ καλά τον εαυτό σας και τα πλεονεκτήματά σας, τότε είναι πολύ δύσκολο για κάποιον, να καταφέρει να σας προσβάλει. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση και είναι «ανοιχτόμυαλοι», γεγονός που τους κάνει πιο σίγουρους για τον εαυτό τους. Μπορεί οι γύρω τους να κάνουν αστεία γι' αυτούς, αλλά, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά να βάζουν τα όρια και τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ χιούμορ και προσβολής.

5. Γνωρίζουν πώς να πουν «όχι»


Συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει να ξέρεις πώς να έχεις αυτοέλεγχο. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν να δρουν παρορμητικά.

Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη δυσκολία έχει κάποιος να πει «όχι», τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθεί άγχος, εξάντληση μέχρι και κατάθλιψη. 

Το «όχι» είναι μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Το «όχι» είναι μια ισχυρή λέξη που δεν πρέπει να φοβάστε να χειριστείτε. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, όταν έρθει η ώρα να αρνηθούν, αποφεύγουν φράσεις όπως «Δεν νομίζω ότι μπορώ» ή «Δεν είμαι βέβαιος». 

6. Δίνουν και δεν περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα


Όταν κάποιος σας δίνει κάτι αυθόρμητα, χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα, αυτό, πάντα, αφήνει μια πολύ καλή εντύπωση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με κάποιον για ένα βιβλίο και όταν θα τον δείτε ξανά ένα μήνα αργότερα, θα εμφανιστείτε με το βιβλίο στο χέρι. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δημιουργούν ισχυρές σχέσεις επειδή σκέφτονται συνεχώς τους άλλους.

7. Δεν κρατάνε κακίες


Τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη μιας μνησικακίας δημιουργεί  στην πραγματικότητα στρες και άγχος.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory έχουν δείξει ότι το στρες συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στις καρδιακές παθήσεις.

Έτσι κρατώντας κακία σ' άλλους, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι κρατάτε το άγχος και το στρες μέσα σας και οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά πως να το αποφύγουν, με όποιο κόστος.

8. Δεν αναζητάνε την τελειότητα


Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δε θα θέσουν ποτέ ως αρχικό τους στόχο την τελειότητα, επειδή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει. Τα ανθρώπινα όντα, από τη φύση μας, είμαστε γεννημένοι για να κάνουμε λάθη.

Όταν η τελειότητα είναι ο στόχος σας, τότε η πρώτη αποτυχία μπορεί να είναι ικανή να σας κάνει να παραιτηθείτε ή να μειώσετε την προσπάθειά σας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγετε στο να χαλάτε περισσότερο χρόνο, θρηνώντας για την αποτυχία σας, αντί να προχωρήσετε, ενθουσιασμένοι για το τι μπορεί να πετύχετε στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr