Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τη Μακροζωία - Πώς συνδέεται με τη μεσογειακή διατροφή

Με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος διοργανώνει στην Αθήνα ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» 

Ικαρία (Ελλάδα), Οκινάουα (Ιαπωνία), Σαρδηνία (Ιταλία), Νικόγια (Κόστα Ρίκα), Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια): ένας αόρατος μίτος συνδέει αυτές τις πέντε περιοχές του πλανήτη, ο μίτος της μακράς και καλής ζωής του πληθυσμού τους, που θα αρχίσει να ξετυλίγεται από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στην χώρα μας.
 
Το έναυσμα θα δώσει το διεθνές συνέδριο για τη μακροζωία με τίτλο «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος» που διοργανώνει στην Αθήνα το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, του επιστήμονα που έχει εντρυφήσει στο συγκεκριμένο θέμα και έχει συμβάλλει με τις έρευνές του στη διεύρυνση των γνώσεών μας για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. 

Φωτεινό παράδειγμα Έλληνα επιστήμονα ο κ. Στεφανάδης, πέτυχε με το ερευνητικό του έργο και μέσα από συλλογική προσπάθεια, να αναγνωριστεί ως πρώτος ερευνητής στον κόσμο  στον τομέα της καρδιολογίας την τελευταία 20ετία (με βάση το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical and Diagnostic Research κατεγράφη ως ο κορυφαίος ερευνητής, με τις περισσότερες δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας παγκοσμίως, για την 20ετία 1993-2013).
 
Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος, από συστάσεώς του το 2014, ο κ. Στεφανάδης επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στη μελέτη των παραγόντων κινδύνου που προάγουν τις ασθένειες του γήρατος, στην εκπόνηση ερευνητικών πρωτοκόλλων με θέμα τη μακροζωία και τη διεξαγωγή συνεδρίων αλλά και ημερίδων ενημέρωσης κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων συναφών με την γήρανση.
 
Τα αποτέλεσμα των διαχρονικών αυτών επιστημονικών προσπαθειών που αφορούν τα πεδία της βασικής έρευνας, της κλινικής έρευνας, της επιδημιολογίας, αλλά και πολλών άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και συναφών επιστημών, έχουν συμβάλει στην εκρηκτική αύξηση του μέσου χρόνου ζωής των κατοίκων του πλανήτη.
 
Σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα αρχίζοντας από την περιγραφή της αξίας της μεσογειακής διατροφής στη μακροζωία και φθάνοντας στην εξελισσόμενη επιδημιολογική μελέτη (μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ») που διενεργείται σε μία από τις πέντε περιοχές της γης με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας, το νησί της Ικαρίας, το νησί των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
 
«Με μεγάλη έκπληξη, αλλά συνάμα και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε την σημαντική αυτή είδηση για τον τόπο μας, πριν από περίπου 8 χρόνια. Ενθουσιασμός, που οδήγησε στη γέννηση της ιδέας για τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης στο νησί με κύριο σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων δημογραφικών, κοινωνικών, περιβαλλοντολογικών και γονιδιακών χαρακτηριστικών που δίνουν στους κατοίκους της Ικαρίας το πολυπόθητο προνόμιο της μακροζωίας» ανατρέχει ο καθηγητής στην απαρχή της επιστημονικής έρευνας. 

«Πράγματι, η μελέτη ‘ΙΚΑΡΙΑ’, που οργανώθηκε και διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στο νησί έχει, ως τώρα, δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, τις ιδιαίτερες περιβαλλοντολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί καθώς και για τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων συναφών με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αναγνώρισης από τον διεθνή τύπο και από μεγάλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων» διαπιστώνει ο κ. Στεφανάδης. 

Τι έδειξε η μελέτη; «Πως η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας» λέει ο καθηγητής.
 
Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μακροζωία: Ένας ρεαλιστικός στόχος», «Longevity: A realistic goal», θα λάβει χώρα στην Αθήνα (ξενοδοχείο Hilton), την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.longevity.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr