«Καλλιστώ»: Νύμφη φροντίδας για ηλικιωμένους

Πιο σημαντική από την ψυχική τόνωση και ηρεμία που εισπράττει ένας άνθρωπος, ασθενής ή μη, είναι η ουσιαστική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα

Η Καλλιστώ ήταν μια από τις νύμφες της ελληνικής μυθολογίας, που οφείλει το όνομά της στη θεϊκή ομορφιά της, στο ξεχωριστό κάλλος της.

Στοχεύοντας να αναδείξει το κάλλος που -πρέπει να- έχει μια φάση της ζωής του ανθρώπου ιδιαίτερη και μοναδική, παρότι μη συνυφασμένη για τους περισσότερους από εμάς με την έννοια της ομορφιάς η φάση της τρίτης ηλικίας, ο ειδικός παθολόγος-εντατικολόγος Αλέξης Μπετροσιάν δημιούργησε τη Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης «Καλλιστώ». 

«Η Καλλιστώ συμβολίζει για μας και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη μονάδα, είτε ως φιλοξενούμενοι είτε ως εργαζόμενοι, την ομορφιά που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε κομμάτι της ζωής μας», λέει ο ιδρυτής της κ. Μπετροσιάν. Οι χώροι της μονάδας -εκτείνεται σε 1.300 τ.μ. σε μια ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου- αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ευάεροι, ευήλιοι και χρηστικοί, κερδίζουν τον επισκέπτη. «Αυτό που θέλαμε είναι οι φιλοξενούμενοί μας, περιπατητικοί ή μη, και ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους, να έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα σπίτι, σε ένα μεγάλο μεν και προφανώς διαφορετικό από το δικό τους, αλλά σε ένα σπίτι», εξηγεί ο κ. Μπετροσιάν. Τα δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια του διώροφου κτιρίου μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 52 άτομα... σαν να βρίσκονται σπίτι τους. 



Ως γιατρός, ο ιδρυτής της «Καλλιστούς» γνωρίζει πολύ καλά ότι πιο σημαντική από την ψυχική τόνωση και ηρεμία που εισπράττει ένας άνθρωπος, ασθενής ή μη, της τρίτης ηλικίας είναι η ουσιαστική ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα - αμφότερες παρέχονται με ευθύνη και ευαισθησία στους ανθρώπους της μονάδας. 



«Είναι σημαντικό να νιώθουν οικεία, να μην αισθάνονται μόνοι - διότι η σκληρή αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πολλές φορές βιώνουν μοναξιά και εγκατάλειψη, αλλά επίσης είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό το διασφαλίζει το νοσηλευτικό προσωπικό μας, με επάρκεια επαγγελματική, καθώς πρόκειται για αποφοίτους νοσηλευτικών σχολών, αλλά και ποσοτική, καθώς υπάρχουν δύο νοσηλευτές ανά όροφο και ανά οκτάωρο. Πλέον του νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως φυσικοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, ψυχολόγος, ψυχίατρος, κοινωνική λειτουργός, διαιτολόγος καθώς και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των ασθενών. Επίσης, υπάρχει βοηθητικό προσωπικό. Ολοι οι εργαζόμενοί μας επιτελούν το έργο τους με υπευθυνότητα και αγάπη γι’ αυτούς που φροντίζουν» εξηγεί ο ειδικός παθολόγος - εντατικολόγος. 


Η μονάδα έχει υποδεχθεί τους πρώτους ενοίκους της, ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα αλλά και την ανάγκη να μοιραστούν συντροφικές στιγμές, νέα ενδιαφέροντα και να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά τους εφόσον η υγεία τους τούς το επιτρέπει. Υπάρχουν, όμως, και φιλοξενούμενοι που χρειάζονται πιο εξειδικευμένη φροντίδα, τη λεγόμενη μετανοσοκομειακή φροντίδα, όπως την προσδιορίζει ο κ. Μπετροσιάν: «Γνωρίζω από την πολύχρονη εμπειρία μου ως γιατρός-εντατικολόγος ότι ηλικιωμένοι ασθενείς με γαστροστομία, τραχειοστομία, Levin, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στο στάδιο της αποθεραπείας, ορθοπεδικές επεμβάσεις επίσης σε αποθεραπεία, άνθρωποι με γεροντική άνοια και Alzheimer, νευρομυϊκές παθήσεις, αλλά και νεοπλασίες δεν είναι ασθενείς εύκολα διαχειρίσιμοι, πολύ δε περισσότερο όταν αυτοί που πρέπει να τους φροντίσουν δεν έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία, την ικανότητα. Εχω δει πολλές φορές την αγωνία και τον πανικό των συγγενών που καλούνται να αναλάβουν έναν τέτοιον ασθενή και να τον φροντίσουν στο σπίτι τους, τις αλλαγές που μπορεί να συνεπάγεται η καθημερινότητά τους, την ανασφάλειά τους να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο για τη φροντίδα του ασθενούς και ηλικιωμένου. Αυτού του είδους τη μετανοσοκομειακή φροντίδα την παρέχει η “Καλλιστώ” στους ενοίκους της». 



O ειδικός παθολόγος-εντατικολόγος Αλέξης Μπετροσιάν

Μάλιστα, ο κ. Μπετροσιάν επισημαίνει ότι η μονάδα μπορεί να φιλοξενήσει και ασθενείς τελικού σταδίου, προσφέροντας το λεγόμενο hospice care, «παροχή φροντίδας σε καταληκτικούς ασθενείς με μια ολιστική και ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση, με έμφαση στην αντιμετώπιση του σωματικού αλλά και του ψυχολογικού και του κοινωνικού πόνου. Για πολλούς ασθενείς που νοσούν από χρόνιες και τελικού σταδίου νόσους, μονάδες-hospices και η υποστηρικτική-παρηγορητική φροντίδα (palliative care) προσφέρουν μια εναλλακτική σε σχέση με το απρόσωπο περιβάλλον ενός νοσοκομείου».












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr