Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να γίνει βιο-καύσιμο για αεροπλάνα
14.12.2017
19:56
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κορνέλ της Νέας Υόρκης βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα προς χρήση σε αεροσκάφη
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού γιαουρτιού είναι γνωστές και μη εξαιρετέες για τον ανθρώπινο οργανισμό. φαίνεται πως έχει και μία χρήση που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς: μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως... βιοκαύσιμο.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κορνέλ της Νέας Υόρκης βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα και πρόσθετα ζωοτροφών.
Ο όξινος ορός γάλακτος που παραμένει από τη διαδικασία αποτελείται από λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ.
Για τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν βακτήρια προκειμένου να μετατραπεί αυτό το κοκτέιλ σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πολύ χρήσιμες ουσίες: το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ. Και τα δύο αυτά συστατικά κατηγοριοποιούνται στα «πράσινα αντιμικροβιακά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στις ζωοτροφές αντί των αντιβιοτικών.
Έπειτα από περαιτέρω επεξεργασία με την προσθήκη ανθρακούχων συστατικών μπορούν να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.
Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule, χρησιμοποίησαν δύο βιο-αντιδραστήρες ανοιχτής καλλιέργειας, στους οποίους ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού τροφοδοτήθηκε με βακτήρια, ο πρώτος για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς. Ο κάθε αντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικρόβιο και σε αυτόν εισάγεται ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κορνέλ της Νέας Υόρκης βρήκαν τον τρόπο να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή γιαουρτιού σε πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα και πρόσθετα ζωοτροφών.
Ο όξινος ορός γάλακτος που παραμένει από τη διαδικασία αποτελείται από λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ.
Για τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν βακτήρια προκειμένου να μετατραπεί αυτό το κοκτέιλ σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πολύ χρήσιμες ουσίες: το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ. Και τα δύο αυτά συστατικά κατηγοριοποιούνται στα «πράσινα αντιμικροβιακά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στις ζωοτροφές αντί των αντιβιοτικών.
Έπειτα από περαιτέρω επεξεργασία με την προσθήκη ανθρακούχων συστατικών μπορούν να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.
Οι ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule, χρησιμοποίησαν δύο βιο-αντιδραστήρες ανοιχτής καλλιέργειας, στους οποίους ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού τροφοδοτήθηκε με βακτήρια, ο πρώτος για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς. Ο κάθε αντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικρόβιο και σε αυτόν εισάγεται ο ορός γάλακτος του γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια.
«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα πάντα από αυτό το υλικό, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Αυτό θα βοηθούσε και τη βιομηχανία να είναι κερδοφόρα αλλά και να προχωρήσουμε σε μια πιο κυκλική οικονομία. Ως βιώσιμη κοινωνία, πρέπει να ανακτήσουμε τα πάντα», αναφέρει ο ερευνητής Λαρς Ειντζενεντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr