Έχω έλλειψη ιωδίου… ποιες τροφές πρέπει να καταναλώσω;

Ποια είναι η ποσότητα που έχουμε καθημερινά ανάγκη;

Στην – ιωδιοπενία – ο θυρεοειδής αδένας εμφανίζει διόγκωση που ιατρικά ονομάζεται βρογχοκήλη. Ένα πρόβλημα που σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας το 1995 έπληττε σχεδόν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στη Μεσόγειο το συγκεκριμένο ποσοστό εκτινάσσεται έως και 37% (στατιστικά του ΠΟΥ 2005).  Η διόγκωση προκαλείται  λόγω του ότι ο αδένας υπερτρέφεται προκειμένου να παράγει περισσότερη ορμόνη λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης ιωδίου.

Αρχικά πρόκειται για απλή αύξηση των διαστάσεων μετά από καιρό όμως εμφανίζονται και όζοι με αποτέλεσμα τη λεγόμενη πολυοζώδη βρογχοκήλη. Πάθηση που  σήμερα δεν είναι καθόλου σπάνια και χρήζει χειρουργικής θεραπείας. 

– Πόση είναι όμως η ποσότητα του ιωδίου που έχουμε καθημερινά ανάγκη;

Παιδιά ηλικίας 0 έως 59 μηνών: 90 μικρογραμμάρια /ημέρα
 

Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών: 120 μικρογραμμάρια /ημέρα
 

Ενήλικες και παιδιά άνω των 12: 150 μικρογραμμάρια/ημέρα
 

Εγκυμοσύνη και γαλουχία: 250 μικρογραμμάρια/ημέρα
 

Οι πηγές ιωδίου είναι κυρίως από τη δίαιτα και λιγότερο από ιατρικά σκευάσματα (π.χ απολύμανσης) που περιέχουν ιώδιο. Τα ψάρια και τα θαλασσινά προϊόντα είναι κατεξοχήν πηγές ιωδίου ενώ λιγότερο είναι τα αυγά, το γάλα, το σπανάκι. Τα φρούτα και τα λαχανικά, το πόσιμο νερό είναι φτωχά σε ιώδιο. Τα κρέατα από ζώα που δεν καταναλώνουν ιώδιο στη δίαιτα τους επίσης δεν αποτελούν πηγές αυτού.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr