Έρευνα: Η ομορφιά δεν είναι υποκειμενική αλλά στηρίζεται σε «κανόνες»

Αναλυτές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσαν πώς μας επηρεάζει η ομορφιά – Βρήκαν ότι η εμπειρία διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα 

Σε αντίθεση με την κλισέ φράση που λέει ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική, διαφορετικά είναι τα πορίσματα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που θεωρούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν κάποιον ελκυστικό.

Η εμπειρία της «ομορφιάς» έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για φιλοσόφους και επιστήμονες. Το πώς αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά, σύμφωνα με τις αντιλήψεις που επικρατούν είναι μία απρόβλεπτη «εμπειρία» που θα μπορούσε να διαρκέσει λεπτά, ημέρες ή ακόμα και μια ζωή.


Η ομορφιά είναι ζήτημα «κανόνων»

Ωστόσο, οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μερικοί καθαροί «κανόνες» που καθιστούν κάτι όμορφο ή όχι κι ότι η συγκεκριμένη εμπειρία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Η έρευνα είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος διδακτορικού φοιτητή, με στόχο να αντιληφθεί πώς οι παράγοντες της ομορφιάς επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με μέλη της ομάδας, διερεύνησαν το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο που μελετούν οι νευρο-οικονομολόγοι τη σύνδεση μεταξύ οικονομικών αποφάσεων και τις αντιδράσεις του εγκεφάλου για να αντιληφθούν τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων.

Το πρόγραμμα θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Χρειάζεται συγκέντρωση για να εντοπίσουμε κάτι όμορφο

Τον περασμένο βήμα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η ομορφιά προαπαιτεί συγκέντρωση. Για να νιώσει κάποιος την ομορφιά ενός προσώπου ή ενός αντικειμένου, θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε αυτό. Οι μετέχοντες στην έρευνα που ασχολούνταν με πολλά πράγματα συγκινούταν λιγότερο από κάτι «όμορφο» από αυτούς που δεν έκαναν κάτι άλλο.

Παράλληλα, στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές επιχείρησαν να διαπιστώσουν εάν η ομορφιά είναι μια πραγματικά αόριστη και απροσδιόριστη εμπειρία, ή στηρίζεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

Για την έρευνά τους, ανέλυσαν περίπου 2.500 χρόνια γραπτών κειμένων πάνω στην ομορφιά, από τον Πλάτωνα Μέχρι τον Όσκαρ Ουάιλντ και πιο σύγχρονα έργα, μαζί με έρευνες πάνω στη νευροεπιστήμη.

Η μελέτη εστίασε στην «εμπειρική αισθητική», έναν κλάδο της ψυχολογίας που εξετάζει ορισμένους παράγοντες για να μετρήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ομορφιά και την τέχνη.

Εντόπισαν ότι κατά την περίοδο των ετών, για παράδειγμα, θεωρείται πολύ γοητευτική η γωνία στις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης μις γυναίκας.

Οι κανόνες ομορφιάς διαμορφώνουν τις επιλογές μας

Οι συγκεκριμένοι κανόνες ομορφιάς, υποστηρίζουν, μετρούν στις καθημερινές επιλογές μας. Κάθε χρόνο, οι καταναλωτές ξοδεύουν εκατομμύρια και αρκετές ώρες για να πετύχουν την ομορφιά.

Η ασύμμετρη ομορφιά είναι ένας άλλος κλασικός κανόνας ομορφιάς και μάλιστα διαχρονικός. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν να μην γενικεύουμε την ομορφιά συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, καθώς ο μέσος όρος των ανθρώπων αγνοεί τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, η χαρακτηριστική ελιά της Μέριλιν Μονρόε είναι μια «εξαίρεση από το γενικό κανόνα ότι η συμμετρία ενισχύει την ομορφιά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη κατανόηση της ομορφιάς θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίληψή μας για τη λήψη αποφάσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr