Η γονιμότητα μειώνεται αν έχω έλλειψη ιωδίου;
05.09.2018
09:06
Η έλλειψη ιωδίου θεωρείται παγκοσμίως η πιθανότερη αιτία για την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού
Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο του σώματος που συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής της θυροξίνης, της κύριας ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και συμβάλει στην ανάπτυξη του σώματος. Η θυροξίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κανονικού μεταβολισμού για όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
Γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό το ιώδιο και πού βρίσκεται;
Η έλλειψη ιωδίου θεωρείται παγκοσμίως η πιθανότερη αιτία για την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως σήμερα, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορεί να έχουν έλλειψη ιωδίου, με 50 εκατομμύρια από αυτούς να πάσχουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ανεπάρκειας, όπως η εγκεφαλική βλάβη!
Το ιώδιο το βρίσκουμε σε διάφορες τροφές, όπως το αλάτι, τα ψάρια του αλμυρού νερού, τα οστρακοειδή, το τυρί και το γιαούρτι καθώς και τα αυγά.
Επίσης, η πρόσληψη ιωδίου διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση κάθε περιοχής. Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα παράγουν προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ιώδιο, σε σχέση με άλλες, πιο ορεινές περιοχές.
Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό το ιώδιο και πού βρίσκεται;
Η έλλειψη ιωδίου θεωρείται παγκοσμίως η πιθανότερη αιτία για την εμφάνιση υποθυρεοειδισμού, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά πως σήμερα, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μπορεί να έχουν έλλειψη ιωδίου, με 50 εκατομμύρια από αυτούς να πάσχουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ανεπάρκειας, όπως η εγκεφαλική βλάβη!
Το ιώδιο το βρίσκουμε σε διάφορες τροφές, όπως το αλάτι, τα ψάρια του αλμυρού νερού, τα οστρακοειδή, το τυρί και το γιαούρτι καθώς και τα αυγά.
Επίσης, η πρόσληψη ιωδίου διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση κάθε περιοχής. Αυτό σημαίνει πως οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα παράγουν προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ιώδιο, σε σχέση με άλλες, πιο ορεινές περιοχές.
Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr