Δεν έχει πλάκα στον παράδεισο: Ηθική και χιούμορ δεν συμβαδίζουν, δείχνει νέα μελέτη

Δεν έχει πλάκα στον παράδεισο: Ηθική και χιούμορ δεν συμβαδίζουν, δείχνει νέα μελέτη

Ο Μαρκ Τουέιν έγραψε κάποτε ότι «δεν υπάρχει χιούμορ στον παράδεισο» και μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι... μπορεί να είχε και δίκιο

Δεν έχει πλάκα στον παράδεισο: Ηθική και χιούμορ δεν συμβαδίζουν, δείχνει νέα μελέτη
Ο Μαρκ Τουέιν έγραψε κάποτε ότι «δεν υπάρχει χιούμορ στον παράδεισο» και μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι... μπορεί να είχε και δίκιο.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ομάδα ερευνητών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, οι άνθρωποι με υψηλό αίσθημα ηθικής δυσκολεύονται συχνά να «πιάσουν» το αστείο σε καταστάσεις που άλλα άτομα, με πιο χαλαρά ήθη, βρίσκουν ξεκαρδιστικές.

Αυτό το γεγονός καθιστά πολλές φορές τα άτομα με αυστηρό ηθικό κώδικα «ξινά» και «αντιπαθητικά».

«Αν και τα πολύ ηθικά άτομα γίνονται συχνά αντικείμενα θαυμασμού για τις αξιοζήλευτες αρετές τους, σε εξίσου μεγάλο βαθμό προκαλούν την αντιπάθεια καθώς δίνουν την εντύπωση του σεμνότυφου, ηθικολόγου ανθρώπου, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να ταυτιστεί», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Kai Chi Yam.

Η μελέτη εστίασε σε τρία πεδία: στην τάση των συμμετεχόντων να γελούν με ανέκδοτα, στην δική τους ικανότητα να κάνουν πετυχημένα αστεία και στον ηθικό τους κώδικα. Στο πλαίσιο της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν ελαφρώς προσβλητικά και σόκιν αστεία (π.χ. "έκλασα κάποτε σε ένα ασανσέρ, ήταν λάθος σε πολλά επίπεδα"), αλλά και πιο αθώα, ώστε να διερευνηθούν οι διαφορετικές αντιδράσεις σε αρκετά είδη χιούμορ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, πολλά από τα πιο πετυχημένα αστεία προκύπτουν από την παραβίαση κοινωνικών κανόνων και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η δυσκολία των άκρως ηθικών ατόμων να «συντονιστούν» και να γελάσουν αυθόρμητα στην καθημερινή τους ζωή.

Αυτό, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι ηθικοί άνθρωποι δεν μπορούν να γελάσουν, απλά προτιμούν πιο αθώες μορφές χιούμορ, όπως π.χ. τα λογοπαίγνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με αυστηρό κώδικα ηθικής δεν αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν αστεία (έστω και αθώα) με τη σειρά τους ώστε να πλησιάσουν περισσότερο τους γύρω τους.

Όσον αφορά στο χιούμορ στον χώρο της πολιτικής, οι ηγέτες με ισχυρές ηθικές αξίες μπορεί να θεωρούνται λιγότερο διασκεδαστικοί και περισσότερο «ξενέρωτοι», ωστόσο η αξιοπιστία τους ενισχύεται από τη σοβαρότητά τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης