Σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες λόγω κόντρας ΕΟΠΥΥ-παρόχων ειδικής αγωγής

Σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες λόγω κόντρας ΕΟΠΥΥ-παρόχων ειδικής αγωγής

Οι πάροχοι ειδικής αγωγής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά των νέων συμβάσεων καθώς από 1η Φεβρουαρίου αλλάζει ο τρόπος
αποζημίωσης τους - Ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού πάντως διαμηνύει πως οι συμβάσεις θα ολοκληρωθούν

Σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες λόγω κόντρας ΕΟΠΥΥ-παρόχων ειδικής αγωγής
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μπρα-ντε-φερ μεταξύ ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών ειδικής αγωγής, με τις χιλιάδες οικογένειες που χρειάζονται τις θεραπείες αυτές (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση) να παρακολουθούν με αγωνία την έκβασή του.

Την ώρα που η διοίκηση του Οργανισμού διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως οι συμβάσεις θα ολοκληρωθούν με όλους τους παρόχους – κι ενώ εκκρεμότητα υπάρχει μόνο σε δύο κατηγορίες παρόχων, τους οπτικούς και τους θεραπευτές ειδικής αγωγής-, οι τελευταίοι απαντούν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογράψουν καμία σύμβαση, κάτι που επαναλαμβάνουν άλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια.

Στους (υποψήφιους) παρόχους της ειδικής αγωγής αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή του ακρόαση στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος, αφού περίγραψε πρώτα το ισχυρό προφίλ του Οργανισμού και το σύνολο των παρόχων: «10 εκατ. δικαιούχοι, προϋπολογισμού περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και 35.000 συμβασιοποιημένοι πάροχοι».

«Πρώτο μας μέλημα είναι η εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) με κύριο γνώμονα ν’ ανταμείψουμε αυτούς που αξίζουν και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα να ελέγξουμε και να εξορθολογίσουμε τις τιμές αποζημίωσης υλικών και παροχών. Παράλληλα, θα ολοκληρώσουμε τη σύναψη συμβάσεων με όλους τους παρόχους», είπε ο κ. Πλαγιανάκος, κάνοντας σαφές πως ο Οργανισμός δεν υπαναχωρεί ή και στέλνοντας εκ νέου την πρόσκληση προς τους εκπροσώπους του κλάδου για διάλογο σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις και την πληρωμή τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους με voucher (είναι η βεβαίωση πληρωμής που θα λαμβάνουν από τους ασφαλισμένους μαζί με την ιατρική γνωμάτευση για τις συνεδρίες και θα τα καταθέτουν στον Οργανισμό προς είσπραξη των χρημάτων τους).

Οι προσφυγές στο ΣτΕ και οι εναλλακτικές του ΕΟΠΥΥ

Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής, όπως λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, εργοθεραπευτές κ.α., έχουν ακολουθήσει τη νομική οδό για την προάσπιση των επιστημονικών κι επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τα voucher – μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, που συζητείτο η προσφυγή, είχαν συγκεντρωθεί στην Πανεπιστημίου, έξω από το ΣτΕ, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε. Επίσης, έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση διάταξης του ΕΚΠΥ που επιτρέπει να γίνονται συνεδρίες ειδικής αγωγής στα Κέντρα Αποκατάστασης Αναπηρίας (ΚΑΑ).

Αυτή η διάταξη αποτέλεσε έναν κρίσιμο ελιγμό από πλευράς ΕΟΠΥΥ, στην προσπάθειά του να «απεμπλακεί» από τις κατηγορηματικές αρνήσεις των θεραπευτών ειδικής αγωγής. Έτσι, τροποποιήθηκε ο ΕΚΠΥ και «άνοιξε» η πόρτα των ΚΑΑ ώστε να απευθύνονται σε αυτά οι ασφαλισμένοι για συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, φυσικοθεραπείας. Σημειωτέον ότι τα ΚΑΑ αποτελούν παρόχους του ΕΟΠΥΥ οπότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται πληρώνοντας μόνο συμμετοχή και όχι προκαταβάλλοντας όλο το ποσό και ζητώντας στη συνέχεια τα χρήματα από τον Οργανισμό.

Η οικονομική ασφυξία των οικογενειών, που βρίσκονται σε αυτό το θεραπευτικό πεδίο, είναι ένα δεδομένο που θεωρείται πως θα αρχίσει να αποτυπώνεται πιο καθαρά πλέον. Οι θεραπείες ειδικής αγωγής έχουν μεγάλη διάρκεια και δεν αποκλείεται μερίδα των ασφαλισμένων να επιλέξει την πιο συμφέρουσα οικονομική λύση ακόμη κι αν χρειαστεί να επιλέξει άλλον θεραπευτή. Έτσι, στον ΕΟΠΠΥ φαίνεται να περιμένουν να αρχίσει να αντιστρέφεται το κλίμα υπέρ τους σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τον κλάδο της ειδικής αγωγής – διαπραγμάτευση δύσκολη και ιδιαίτερη λόγω του θεραπευτικού αντικειμένου και του πληθυσμού ασφαλισμένων που αφορά. Δεν παραβλέφθηκε, λόγου χάρη, πως οι σύλλογοι γονέων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής στηρίζουν τους θεραπευτές.

Παράλληλα, στον Οργανισμό προσπαθούν να κερδίσουν (και άλλο) χρόνο. Δεν είναι τυχαίο πως το voucher δεν εκδίδεται ακόμη καθώς δεν υποστηρίζεται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κι ενώ τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί πως ημερομηνία έναρξης θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2019. Αναλόγως τον περασμένο Ιούλιο είχε μετατεθεί για τον Νοέμβριο.

Κλείσιμο
Αλλαγές στη διαδικασία αποζημίωσης από την 1η Φεβρουαρίου

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, από την 1η Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται για τις θεραπείες ειδικής αγωγής μόνο εάν έχουν λάβει από τον οριζόμενο στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) γιατρό συμπληρωμένο το Πρότυπο Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών Παιδιών/Εφήβων όπως αυτό έχει αναρτηθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι κατηγορίες των πιστοποιημένων γιατρών είναι οι εξής: παιδοψυχίατροι και κατ’ εξαίρεση σε παραμεθόριες περιοχές ψυχίατροι ενηλίκων, γιατροί ειδικότητας νευρολογίας, παιδίατροι εξειδικευμένοι στη νευρολογία, παιδίατροι με ειδική εκπαίδευση στην αναπτυξιολογία,γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, γιατροί ειδικότητας ΩΡΛ και οφθαλμολογίας σε περιπτώσεις παιδιών με αισθητηριακές διαταραχές, ορθοπαιδικοί σε περιπτώσεις μετεγχειρητικών κινητικών προβλημάτων ή ως συνέπεια μαιευτικής παράλυσης.

Πάντως, το τοπίο στην ειδική αγωγή παραμένει θολό και άναρχο, και όχι με ευθύνη των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν άνοιξε αυτό το ζήτημα, πριν από περίπου τρία χρόνια, αποκαλύφθηκαν οι παραλείψεις της πολιτείας – που ακόμη συνεχίζονται. Έτσι, αποκαλύφθηκε πως οι ίδιοι οι επιστημονικοί σύλλογοι ανά κατηγορία διεκδικούσαν την αναγνώριση του τίτλου και την άδεια άσκησης επαγέλματος για τα μέλη τους. Ακόμη και τώρα, όμως, που οι θεραπευτές ειδικής αγωγής βρίσκονται συχνά πυκνά στο στόχαστρο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι π.χ. δεν είναι νόμιμοι επαγγελματίες, δεν λέγεται ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ο τρόπος λειτουργίας των κέντρων όπου δραστηριοποιούνται οι θεραπευτές, γεγονός βεβαίως για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι!

«Η ταμπέλα μόνο δεν αρκεί. Πρέπει να δημιουργηθεί πλέον μητρώο για λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές και κυρίως ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές και με την έγκριση του υπουργείου Υγείας να ασκούν το επάγγελμα», ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο κ. Γεωργακόπουλος. Το μητρώο συζητείται τρία χρόνια, το ίδιο και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία κέντρου από επαγγελματία ειδικής αγωγής, οπότε ευλόγως αναρωτιέται κάποιος μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ σε ποιον ακριβώς κουνάει το δάχτυλο για όσα δεν έχουν υλοποιηθεί με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης