ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Η προπόνηση που «ξανανιώνει» τα αιμοφόρα αγγεία

Η προπόνηση που «ξανανιώνει» τα αιμοφόρα αγγεία

Η προπόνηση για τον μαραθώνιο αγώνα, ακόμα και σε επίπεδο αρχαρίου, μπορεί να αντιστρέψει τη φυσιολογική γήρανση των αιμοφόρων αγγείων έως και κατά τέσσερα χρόνια, υποστηρίζει νέα έρευνα

old_runnes
Η προπόνηση για έναν μαραθώνιο και η ολοκλήρωσή του μπορεί να «αντιστρέψει» τη γήρανση των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, EuroCMR 2019 και δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Physiology. Η μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά και βραδύτεροι δρομείς ωφελούνται περισσότερο.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυσιολογικής γήρανσης είναι η ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι δια βίου αθλητές έχουν βιολογικά νεότερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η μελέτη, λοιπόν, ερεύνησε αν η προπόνηση για έναν μαραθώνιο θα μπορούσε να επηρεάσει την αορτική δυσκαμψία ακόμα και στους αρχάριους.
Η μελέτη περιελάμβανε 139 υγιείς αρχάριους μαραθωνοδρόμους ηλικίας 21 έως 69 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αρχαρίων τρέχοντας 10 έως 20 χλμ. την εβδομάδα για έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου του Λονδίνου το 2016 ή το 2017.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης