Αλλάζουν τα δεδομένα για το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ποιες οι προτεραιότητες των εργαζομένων του σήμερα;
27.03.2025
11:52
Sponsored Content
Η εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα αλλάζει και μαζί ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα οι εργαζόμενοι: Πλέον δεν αναζητούν απλώς μια σταθερή δουλειά, αλλά ένα περιβάλλον στο οποίο θα αμείβονται καλά, θα περνούν καλά, θα νιώθουν καλά. Ένα περιβάλλον φιλόξενο, ευέλικτο, ισορροπημένο και δίκαιο.
Η Παπαστράτος δεν αποτελεί μόνο έναν από τους κορυφαίους εργοδότες στη χώρα που έχει δημιουργήσει ένα εργασιακό οικοσύστημα-πρότυπο στο οποίο καθένας θα ήθελε να εργάζεται, με ισότητα, συμπερίληψη, προοπτικές και υψηλές αμοιβές. Αλλά, και ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος που ενδιαφέρεται γενικότερα για το ζήτημα της εργασίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υποστηρίζει δράσεις που φωτίζουν, βελτιώνουν και εξελίσσουν το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο συνέβη με τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος και κατέγραψε τα πολύ ενδιαφέροντα, νέα, δεδομένα για το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Η έρευνα διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.053 ατόμων 18 έως 65 ετών, δηλαδή τον πιο οικονομικά ενεργά πληθυσμό της χώρας και αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των γενεών ως προς τις προσδοκίες και τις επιλογές τους. Όπως αποτυπώνεται, λοιπόν, σε αυτή, οι προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζόμενων αλλάζουν δυναμικά. Οι αμοιβές, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι ευκαιρίες εξέλιξης διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στις επαγγελματικές επιδιώξεις τους.
Παράλληλα, η τεχνολογία και η ευελιξία στις μορφές απασχόλησης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εργασιακού μοντέλου του μέλλοντος.
Ας δούμε τα πιο σημαντικά ευρήματα, που απαντούν στο τι θέλουν, αποζητούν κι επιδιώκουν οι εργαζόμενοι σήμερα:
Οι Έλληνες απασχολούμενοι εμφανίζουν σήμερα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν. Η εργασιακή ασφάλεια, που κάποτε αποτελούσε την κυρίαρχη επιδίωξη, δίνει πλέον τη θέση της στην αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός (σε ποσοστό 60,5%) διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας του και είναι έτοιμος να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας, εφόσον μπορεί να βρει συνθήκες καλύτερα αμειβόμενης δουλειάς και ισορροπίας σε σχέση με την προσωπική ζωή (69,6%). Παράλληλα, η έννοια της «καλής επιχείρησης» αποκτά πολυπαραγοντική διάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι αξιολογούν τους εργοδότες τους βάσει πολλών κριτηρίων, από το εργασιακό περιβάλλον και τη δίκαιη αντιμετώπιση μέχρι την ευελιξία και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ευελιξία αποτελεί πλέον απαραίτητο στοιχείο της σύγχρονης εργασίας με το 53,5% των εργαζομένων να επιθυμεί ένα μεικτό μοντέλο που συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία, ενώ η αποκλειστικά δια ζώσης εργασία προτιμάται από το 35%. Οι Gen Z εργαζόμενοι (58,2%) κλίνουν περισσότερο προς την επιλογή ενός ευέλικτου ωραρίου, που καθορίζεται σε συνεργασία με τον εργοδότη τους. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα σε κάθε ηλικιακή ομάδα δείχνει διάθεση για συνεργασία με εργαζόμενους όλων των ηλικιών και όχι μόνο με συνομηλίκους, σε ποσοστό 73,5%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι 1 στους 3 εκπροσώπους της Gen Z (32,6%) δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζεται με συνομιλήκους.
Εξωτερικό, πολυεθνικές και…μακριά από το Δημόσιο
Οι προτιμήσεις των εργαζόμενων αναδιαμορφώνονται. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, προσελκύοντας το 54,2% των ερωτηθέντων, με τη Gen Z να εκδηλώνει προτίμηση προς αυτές σε ποσοστό 61,3%. Παράλληλα, η προτίμηση για εργασία στο Δημόσιο μειώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μόλις το 30,1% των ερωτηθέντων το θεωρεί ελκυστική επιλογή. Αντίθετα, η αυτοαπασχόληση αποκτά μεγαλύτερη απήχηση, καθώς το 31,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε αυτή τη μορφή εργασίας. Σημαντικό είναι, επίσης, το εύρημα ότι 8 στους 10 εκπροσώπους (78,7%) της Gen Z θα εξέταζαν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εφόσον θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. Στο σύνολο των ερωτηθέντων αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 68%.
Προσδοκίες αλλά και φόβοι για την Τεχνολογία
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία αλλά και προσδοκίες σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία. Το 46,4% θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την επαγγελματική καθημερινότητα, ενώ η Gen Z εμφανίζεται η πιο αισιόδοξη γενιά απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το 42,4% των συμμετεχόντων ανησυχεί για πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, το 84,3 % των ερωτηθέντων δηλώνει διατεθειμένο να εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες, ενώ η συνεχής εκπαίδευση και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων θεωρούνται κρίσιμοι παράγοντες για το επαγγελματικό μέλλον, με το 71,3% να αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης.
Συνοψίζοντας τις επιμέρους προτεραιότητες της κάθε γενιάς, η Gen Z (έως 27 ετών), προτάσσει την ποιότητα εργασίας (απολαβές-συνθήκες) σε ποσοστό 73%, οι Millennials (28 έως 43 ετών) την αμοιβή και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Gen X (44 έως 59) προκρίνει την εργασιακή ασφάλεια και οι Boomers (60 έως 65 ετών) την αξιοκρατία και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία, η Παπαστράτος συμβάλλει ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, προσφέροντας δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους εργαζομένους. Το εργασιακό τοπίο μετασχηματίζεται και οι επιχειρήσεις που θα κατανοήσουν τις νέες ανάγκες των εργαζόμενων θα έχουν προβάδισμα στη δημιουργία ενός βιώσιμου και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος, κάτι που η Παπαστράτος γνωρίζει καλά.
Περισσότερα στοιχεία και ευρήματα της έρευνας μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr