Ψηφιακές απάτες: κρατήστε τις «πόρτες» σας κλειδωμένες!
Όταν η συζήτηση για τις απάτες στο διαδίκτυο φτάνει να αποτελεί ρουτίνα στα βραδινά δελτία των ειδήσεων, σημαίνει ότι δεν μιλάμε για πρόβλημα, αλλά για… πανδημία!
«Πανδημία» μικρών και μεγάλων απατεώνων που προσπαθούν να επινοήσουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν την άγνοια, την αμηχανία, τη βιασύνη και την παρορμητικότητα που διέπουν συχνά την πλοήγησή μας στον θαυμαστό, αλλά αχανή, κόσμο του Ίντερνετ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στις απάτες των ψηφιακών συναλλαγών, οι μεν επιτήδειοι προσπαθούν να επινοούν μεθόδους για να υποκλέπτουν στοιχεία και κωδικούς ώστε να μπορούν να μπουν σε ξένους λογαριασμούς και να τους αδειάσουν, οι δε τράπεζες δημιουργούν όλο και περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για να καθιστούν τα προσωπικά στοιχεία μας απροσπέλαστα από τους απατεώνες.
Βέβαια, πριν δούμε πώς λειτουργεί το πυκνό τραπεζικό δίχτυ ασφαλείας, ας επαναλάβουμε αυτό που αποτελεί δόγμα για όλους μας: οι τράπεζες δεν θα μας ζητήσουν ποτέ, μα ποτέ, να αποκαλύψουμε προσωπικά στοιχεία όπως κωδικούς λογαριασμών, pin καρτών κ.λπ. Και, αν δεν τα ζητούν ποτέ οι ίδιες οι τράπεζες, οποιοσδήποτε άλλος τα ζητήσει έχει σίγουρα πονηρό σκοπό!
Αυτό είναι, άλλωστε, και το σκεπτικό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος (GMW) που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο σε 170 χώρες από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -τον γνωστό μας ΟΟΣΑ: να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο χρηματοοικονομικά καταρτισμένοι, να προσέχουμε τις ψηφιακές συναλλαγές μας και να σκεφτόμαστε καλά πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε μη έγκυρη συμβουλή ή ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε αίτημα ζητά να μοιραστεί τα… μυστικά μας.
Η Alpha Bank, που είναι πάντα παρούσα στις διοργανώσεις του GMW, απευθύνεται συστηματικά στο ευρύ κοινό των πελατών της προκειμένου να το ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους της ελλιπούς γνώσης γύρω από τη χρηματοοικονομική διαχείριση. Στο μεταξύ, ακολουθεί μια εμπεριστατωμένη και αυστηρή πολιτική προστασία των καταναλωτών. Για παράδειγμα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ηλεκτρονικές απάτες, όπως τα περιστατικά τύπου Caller ID Spoofing (παραποίηση των πληροφοριών που εμφανίζονται στην αναγνώριση κλήσης του παραλήπτη ώστε να πειστεί ότι η κλήση προέρχεται από αξιόπιστο οργανισμό ή εταιρεία). Μέχρι σήμερα έχει δεχτεί περιορισμένο αριθμό τέτοιων καταγγελιών, τις οποίες έχει διαχειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά η αρμόδια υπηρεσία της.
Γενικά, η Alpha Bank έχει επενδύσει σε ένα από τα πιο εξελιγμένα anti-fraud συστήματα της αγοράς, το οποίο ελέγχει και αξιολογεί κάθε ενέργεια και συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής συνδρομής κάθε πελάτη της, ανιχνεύοντας τυχόν κακόβουλες ενέργειες. Το σύστημα αυτό εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς ώστε να αντιμετωπίζει και τις νέες μεθόδους απάτης. Η πρόσβαση στις ψηφιακές συνδρομές γίνεται με ισχυρό επίπεδο ασφαλείας (strong customer authentication), ενώ επιπλέον εφαρμόζονται λειτουργίες αυξημένου ελέγχου και επιβεβαίωσης σε περίπτωση ύποπτων συναλλαγών ή και μεταβολών κρίσιμων παραμέτρων (όπως αλλαγή ορίου συναλλαγών). Σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρήστης καλείται να εισάγει επιπλέον κωδικό OTP, τον οποίο λαμβάνει σε διαφορετικό κανάλι ταυτοποίησης από το αρχικό.
Παράλληλα, λειτουργεί στην Τράπεζα τηλεφωνικό κέντρο, διαθέσιμο όλες τις ώρες και ημέρες (24/7) στο οποίο οι πελάτες μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε υποψία απάτης και να διακόψουν άμεσα την πρόσβαση στην ψηφιακή τους συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι πελάτες μπορούν να διακόψουν μόνοι τους την πρόσβαση άμεσα, χωρίς να απαιτείται η επικοινωνία τους με την Τράπεζα. Στην ηλεκτρονική σελίδα όσο και στο κανάλι της Τράπεζας στο YouTube, υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες, αλλά και εκπαιδευτικά βίντεο που βοηθούν το κοινό να αναγνωρίζει τις κακόβουλες πρακτικές.
Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης αφορούν σε κακόβουλες πρακτικές όπως Phishing, Vishing, Investment fraud και fraud Advertisement. Οι επιτήδειοι, συχνά παρουσιάζονται ως λογιστές, επενδυτές ή πωλητές αυτοκινήτων και με τα προσχήματα κρατικών επιδοτήσεων, επιστροφής φόρου, επενδύσεων κ.ά. καταφέρνουν να αποσπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης ηλεκτρονικής Τραπεζικής από τα θύματά τους καθώς και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης (ΟΤΡ, αριθμούς καρτών, ΡΙΝ) ώστε να πετύχουν το σκοπό τους.
Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε τα προτεινόμενα από την Τράπεζα μέτρα ασφαλείας, όπως να μην κοινοποιούμε σε καμία περίπτωση προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς e-Banking, myAlpha Code, ή αριθμούς καρτών μέσω τηλεφώνου, e-mail, SMS ή Viber. Σκεφτείτε το ως εξής: όσο ασφαλής και αν είναι μια κλειδωμένη πόρτα αν δώσουμε το κλειδί στους απατεώνες θα την ανοίξουν!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr