Όταν η δύναμη της εστίασης γίνεται εργαλείο κοινωνικής ένταξης

Το πρόγραμμα ReStart της Mastercard συνδυάζει τη γαστρονομία με έναν κοινωνικό σκοπό, με στόχο την υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.

Sponsored Content

Η εστίαση είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Από μικρά συνοικιακά μεζεδοπωλεία μέχρι εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, ο κλάδος στηρίζει χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην τουριστική και κοινωνική ζωή της χώρας, έχοντας άμεση συμβολή στο ΑΕΠ και την απασχολησιμότητα. Ειδικά σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, οι ανάγκες για εκπαιδευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Το πρόγραμμα ReStart της Mastercard έρχεται για συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του κενού, προσφέροντας ευκαιρίες εκπαίδευσης, επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης μέσα από τον κλάδο της εστίασης, σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα παρέχει ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση σε όλους τους τομείς λειτουργίας ενός εστιατορίου, όπως η κουζίνα, το σέρβις, η διαχείριση υποδοχής, και η καθαριότητα. Πέρα από την εξειδικευμένη γνώση, οι συμμετέχοντες  έχουν την ευκαιρία να λάβουν πολύτιμες οριζόντιες δεξιότητες, όπως είναι η ομαδικότητα, η διαχείριση του χρόνου, η προσαρμοστικότητα και η επαγγελματική επικοινωνία. Επιπλέον, λαμβάνουν υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, από τη δημιουργία βιογραφικού και την προετοιμασία για συνεντεύξεις, μέχρι την παροχή συμβουλών για δικτύωση.

Όπως αποτυπώνεται και στο όνομά του, το ReStart προσφέρει ευκαιρίες «επανεκκίνησης» σε ανθρώπους που  αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες,  αξιοποιώντας το πολλά υποσχόμενο και διευρυμένο περιβάλλον της  εστίασης.  Το πρόγραμμα ξεκίνησε  με τη συμμετοχή ατόμων μεταναστευτικού υπόβαθρου και  μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 200 άτομα, με περισσότερα από 70 να έχουν βρει ήδη εργασία. Ωστόσο, η προσφορά του ReStart δεν περιορίζεται μόνο στην επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των συμμετεχόντων, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο και στον ίδιο τον κλάδο, ενισχύοντάς τον με επαγγελματίες που διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες της εστίασης.

Η γαστρονομία αποτελεί διαχρονικά έναν σημαντικό τομέα ενδιαφέροντος για τη Mastercard. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρές συνεργασίες με κορυφαίους σεφ και εστιατόρια, προσφέροντας ανεκτίμητες γαστρονομικές εμπειρίες στους κατόχους καρτών της. Το ReStart, το οποίο, τον πρώτο χρόνο, υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Odyssea, αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία που συνδυάζει το ενδιαφέρον για τη γαστρονομία και τη γεύση με έναν ουσιαστικό σκοπό, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης.

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του οράματος του ReStart, σύντομα το πρώτο εστιατόριο της Mastercard στην Ελλάδα θα ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας! Περισσότερο από ένας χώρος εστίασης, το εστιατόριο θα αποτελεί γαστρονομικό σημείο αναφοράς στην πόλη, προσφέροντας ανεκτίμητες γευστικές εμπειρίες στο κοινό. Μάλιστα, το εστιατόριο δεν θα είναι απλώς ένας χώρος φιλοξενίας του προγράμματος, αλλά η απτή απόδειξη της δέσμευσης της Mastercard για έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ικανότητές του και να διαμορφώσει το μέλλον του. Σημειωτέον,  στο προσεχές διάστημα, η Mastercard  αναμένεται να εντάξει περισσότερες κοινωνικές ομάδες στο πρόγραμμα, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματός του.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία. Το ReStart της Mastercard αποδεικνύει ότι με στοχευμένες πρωτοβουλίες μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες για την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων, συμβάλλοντας παράλληλα στη στήριξη της τοπικής αγοράς εργασίας.  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr