«Προσεγγίζοντας τη METLEN»: Έκθεση Φωτογραφίας για την Ιστορία και το Μέλλον της Ελληνικής Μεταλλουργίας
Την έκθεση υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας
Sponsored Content
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της METLEN, να ανακαλύψουν τη δυναμική πορεία της και να συνδεθούν με την παράδοση και τις καινοτομίες της έχουν οι επισκέπτες της έκθεσης "Προσεγγίζοντας τη METLEN: Οι δρόμοι ενός νέου Βιομηχανικού Κοσμοπολιτισμού" (24 Μαρτίου - 23 Απριλίου) στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εικαστική αφήγηση που ζωντανεύει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής μεταλλουργίας μέσα από τον φακό του Τάσου Βρεττού. Ο καταξιωμένος φωτογράφος ξεδιπλώνει την κοσμοπολίτικη πορεία της METLEN, μιας ελληνικής εταιρείας που ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίζει να διαμορφώνει τον 21ο, με ρίζες στην τοπική ταυτότητα και βλέμμα στραμμένο στον κόσμο. Μέσα από τις φωτογραφίες του — που λειτουργούν ως ντοκουμέντα αλλά και ως προσωπικά στιγμιότυπα — οι επισκέπτες παρακολουθούν τη μετάβαση της βιομηχανίας από το παρελθόν στο παρόν, με σαφείς αναφορές στο μέλλον.
Μετά από μια ενδελεχή φωτογραφική έρευνα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της METLEN στη Βοιωτία – από τον Κόλπο Αντίκυρας και το Δίστομο έως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου – ο Βρεττός κατέγραψε το σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, τις υποδομές και τις μεταμορφώσεις της ύλης. Οι εικόνες του αποκαλύπτουν τη δύναμη των μετάλλων, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις πρώτες ύλες και τον διαρκή μετασχηματισμό ενός τομέα που διαμορφώνει το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της χώρας.
Η διεισδυτική ματιά του Τάσου Βρεττού δεν επικεντρώνεται απλώς στην αισθητική της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στον ρυθμό, την ατμόσφαιρα και την ανθρωπογεωγραφία της νέας ελληνικής βιομηχανίας. Φωτογραφίες, ήχος και κινούμενη εικόνα συνθέτουν ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον, το οποίο αναδεικνύει την αισθητική της παραγωγής, τις άγνωστες όψεις της βιομηχανικής καθημερινότητας και τη βαθιά, δυναμική σχέση ανθρώπων και μετάλλων.
Εντωμεταξύ, την Πέμπτη 3 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης . Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που παρουσίασαν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος, Κώστας Γιαννακίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια νέα, σύγχρονη αφήγηση για την ιστορία της μεταλλουργίας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, μέσα από μια ιδιαίτερα ζωντανή αφήγηση, ο κ. Σκαμπαρδώνης ανέδειξε με ξεχωριστό τρόπο την πολυδιάστατη συμβολή του ελληνικού επιχειρείν στη διαμόρφωση της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου.
«Είναι πραγματικά μια πρόκληση να φωτογραφίζεις μια βαριά βιομηχανία με τόσο ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο», δήλωσε ο κ. Βρεττός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. «Πρόκειται για ένα στοίχημα που είναι εξαιρετικά προκλητικό και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο. Αφέθηκα και «βυθίστηκα» στην εμπειρία αυτού του σύμπαντος, που χωρίζεται σε διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής. Με τους εργαζόμενους ως «πιλότους», περιηγήθηκα σε αυτό το πραγματικά υπέροχο οδοιπορικό».
Η Chief Corporate Affairs and Communications Officer της METLEN, Βίβιαν Μπουζάλη, εγκαινίασε την έκθεση σημειώνοντας τα εξής: «Ο Τάσος Βρεττός είναι ένας καταξιωμένος φωτογράφος και είμαστε πολύ χαρούμενοι και μας τιμάει που η έκθεσή του είναι επικεντρωμένη στην METLEN. Στην έκθεση αυτή ο Τάσος έχει καταφέρει να αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο το έργο και τη δραστηριότητά μας, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ιστορία που αποτυπώνει τη μεταμόρφωση των βιομηχανικών τοπίων, αναδεικνύοντας την αισθητική, τη λειτουργικότητα και τη συμβολική τους διάσταση».
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει και το ιστορικό αρχείο του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, το οποίο διασώζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Νάντια Αργυροπούλου, δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον που ισορροπεί ανάμεσα στη βιομηχανική ακαμψία και τη σύγχρονη ευαισθησία.
Η METLEN συνεχίζει να υποδέχεται το κοινό στην έκθεση έως τις 23 Απριλίου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον βιομηχανικό κοσμοπολιτισμό της ελληνικής μεταλλουργίας.