Οδηγία NIS2: Νέα εποχή για την κυβερνοασφάλεια χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων
Από τις τηλεπικοινωνίες έως την ενέργεια και την υγεία: Ποιοι είναι οι τομείς που καλούνται να υιοθετήσουν τα νέα πρότυπα ψηφιακής ασφάλειας.
Sponsored content
Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν κάθε κίνηση αφήνει ψηφιακά ίχνη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες μας και για ποιο σκοπό τις χρησιμοποιεί. Δεν πρόκειται απλώς για ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά για μια βασική πτυχή της ελευθερίας και της αυτονομίας. Το ερώτημα λοιπόν είναι κρίσιμο: αν αύριο το πρωί τα δεδομένα σας «σβηστούν» ή κρυπτογραφηθούν από τρίτους, θα μπορέσετε να συνεχίσετε την λειτουργία της επιχείρησής σας;
Και ακόμα, γνωρίζετε πόσα από τα προσωπικά σας δεδομένα βρίσκονται εκεί έξω; Από το ΑΜΚΑ, τις τραπεζικές σας κινήσεις, τις κρατήσεις σας στα ταξιδιωτικά online agencies, τα προσωπικά σας αρχεία στο cloud, τις επιλογές σας σε πλατφόρμες ψυχαγωγίας, τις φωτογραφίες σας στο κινητό, όλα αυτά βρίσκονται κάπου.
Η υπόθεση Vastaamo: Όταν η ιδιωτικότητα μετατρέπεται σε δημόσιο τραύμα
Το 2020, η Φινλανδία συγκλονίστηκε από μια μαζική κυβερνοεπίθεση στο ιδιωτικό ψυχοθεραπευτικό κέντρο Vastaamo. Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα περίπου 36.000 ασθενών, συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων από συνεδρίες, διαγνώσεων και στοιχείων επικοινωνίας.
Όταν η εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα, οι επιτιθέμενοι ξεκίνησαν να εκβιάζουν τους ίδιους τους ασθενείς, ζητώντας χρήματα για να μην δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους. Η επίθεση προκάλεσε βαθιά κοινωνική αναστάτωση, με πολλούς να καταρρέουν ψυχολογικά υπό το βάρος της έκθεσης.
Όμως η ζημιά δεν περιορίστηκε στους πολίτες. Η ίδια η Vastaamo οδηγήθηκε σε χρεοκοπία. Η απώλεια της εμπιστοσύνης, τα δικαστικά κόστη, οι αγωγές και η αρνητική δημοσιότητα, κατέστησαν το επιχειρηματικό της μοντέλο μη βιώσιμο.
Το παράδειγμα της Vastaamo δείχνει τι μπορεί να σημαίνει για μια επιχείρηση η απώλεια δεδομένων: διατάραξη λειτουργίας, πτώση μετοχής, αποζημιώσεις, απώλεια πελατών και συχνά μη αναστρέψιμη ζημιά στην εταιρική φήμη.
Η Ευρωπαϊκή απάντηση: NIS2 – Μια οδηγία πρόληψης και ευθύνης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη νέα Οδηγία NIS2, επιχειρεί να δώσει ενιαία, σφικτή και δεσμευτική απάντηση στο πρόβλημα της κυβερνοανασφάλειας. Η οδηγία, που ενσωματώθηκε ήδη στο ελληνικό δίκαιο (Ν.5160/2024), επεκτείνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής και αφορά πλέον: • Επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ενέργεια, νερό, μεταφορές)
• Τηλεπικοινωνιακούς και τεχνολογικούς παρόχους • Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, φαρμακευτικές εταιρείες • Τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα • Φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης • Εταιρείες τροφίμων, logistics, cloud, datacenters
Μια ισχυρή ψηφιακή ασπίδα
Η οδηγία NIS2 επιβάλλει στους οργανισμούς να αποκτήσουν δομές κυβερνοασφάλειας που μέχρι σήμερα θεωρούνταν προαιρετικές. Και το κάνει για να μην υπάρξει ξανά ένα επόμενο "Vastaamo". Για να μην χρειαστεί ένας οργανισμός να ξαναζήσει την καταστροφή από μια παραβίαση δεδομένων που μπορούσε να αποφευχθεί.
To NIS2 δεν είναι απλώς κανονιστική συμμόρφωση, είναι η προσπάθεια να μην υπάρξει άλλος ασθενής εκτεθειμένος, άλλη επιχείρηση γονατισμένη, άλλη κοινωνία σε σοκ. Η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει πρόστιμα φτάνοντας ή ξεπερνώντας τα 10 εκατ. ευρώ ή 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών καθώς και ποινικές ευθύνες στους υπευθύνους.
Η Bright-Diadikasia: Μια εταιρεία με ρόλο-κλειδί στη νέα πραγματικότητα μέλος του Ομίλου Bright με συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 100 εκ. € και προσωπικό περί τα 700 στελέχη επενδύει προκειμένου να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.
Με πολυετή εμπειρία στον τομέα της κανονιστικής συμμόρφωσης και της διαχείρισης έργων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα εξειδικευμένο business unit για την κυβερνοασφάλεια. Η κίνηση αυτή, αποτυπώνει μια στρατηγική επιλογή, την ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου με την δομημένη παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψηφιακής προστασίας.
Το νέο τμήμα επικεντρώνεται στην πρακτική ενίσχυση της ανθεκτικότητας επιχειρήσεων και οργανισμών, αναλαμβάνοντας:
• Εκτίμηση τρωτότητας και βαθμού ωριμότητας ασφάλειας
• Ανάλυση κινδύνων και χάραξη στρατηγικής συμμόρφωσης
• Υλοποίηση τεχνικών μέτρων όπως κρυπτογράφηση και έλεγχος πρόσβασης – ποιος βλέπει τι.
• Εκπαίδευση και ασκήσεις προσομοίωσης περιστατικών
Όπως και το ίδιο το NIS2, το νέο σχήμα υπόσχεται συνέπεια, συνέχεια και στήριξη εκεί που η απειλή μετατρέπεται σε πραγματικότητα.
Δείτε πώς εξηγεί η Bright-Diadikasia το NIS2 σε λιγότερο από 2 λεπτά:
Από τη συμμόρφωση στην επιβίωση και από την επιβίωση στην υπεροχή.
Η συμμόρφωση με την οδηγία NIS2 δεν είναι υπόθεση τεχνική ή «γραφειοκρατική». Είναι υπόθεση επιβίωσης. Είναι ζήτημα διατήρησης της εμπιστοσύνης πελατών, συνεργατών και πολιτών.
Η εμπειρία της Bright-Diadikasia στον χώρο δείχνει ότι η πρόληψη είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και βιώσιμη. Και η οδηγία NIS2, με όλα τα απαιτητικά της σημεία, είναι το έναυσμα για μια νέα εποχή ψηφιακής υπευθυνότητας στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Η ώρα για «μετάβαση στην ασφάλεια» δεν είναι απλώς τώρα, είναι απαραίτητη.
Η κυβερνοασφάλεια είναι το νέο θεμέλιο κάθε σοβαρής επιχείρησης. Η οδηγία NIS2 μας δίνει τα εργαλεία. Το ερώτημα είναι αν θα κάνουμε την κίνηση πριν έρθει η επόμενη επίθεση.
Και δεν είναι μακριά μας. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπέστη πρόσφατα κυβερνοεπίθεση που οδήγησε σε διαρροή άνω των 800 GB προσωπικών δεδομένων φοιτητών στο dark web, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για την ετοιμότητα δημόσιων φορέων.
Από τη Φινλανδία μέχρι την Πάτρα, το συμπέρασμα είναι κοινό: οι υποδομές μας είναι ευάλωτες. Και η Ευρώπη απαντά.
«Το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι να νομίζεις ότι είσαι προστατευμένος», δηλώνει ο Διονύσιος Κοτούλιας, Υπεύθυνος Κυβερνοασφάλειας της Bright-Diadikasia. «Πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα υφιστάμενα firewalls ή οι παλιές πολιτικές ασφάλειας αρκούν, ενώ στην πραγματικότητα αγνοούν κρίσιμους κινδύνους. Η οδηγία NIS2 δεν έρχεται να δυσκολέψει τη λειτουργία τους, έρχεται να τους δώσει δομές και εργαλεία για να συνεχίσουν να λειτουργούν, όταν η κρίση χτυπήσει. Στην Bright-Diadikasia δεν προσεγγίζουμε την κυβερνοασφάλεια ως τεχνικό πρόβλημα, αλλά ως ζήτημα επιβίωσης και φήμης. Και αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, όχι μόνο τεχνολογίας.
Το NIS2 δεν είναι απλώς ευκαιρία συμμόρφωσης. Είναι ευκαιρία επανεκκίνησης εμπιστοσύνης, ίσως και η τελευταία. Και η ερώτηση δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά αν θα είναι έτοιμοι όταν συμβεί!» Ακολουθήστε μας →Bright | Diadikasia
Η HELLENiQ ENERGY αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εργοδότες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της.
Προκλήσεις, ευκαιρίες, νομοθεσία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πλαισίων στη χώρα μας, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του φορέα Συλλογικού Συστήματος ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. που είναι υπεύθυνος για τη συλλογή και τη διαχείρισή τους.