ΟΛΘ Α.Ε.: Πύλη Πράσινης Ανάπτυξης και Υπευθυνότητας
olth_kedriki_photo

ΟΛΘ Α.Ε.: Πύλη Πράσινης Ανάπτυξης και Υπευθυνότητας

Η βιωσιμότητα των λιμένων επικεντρώνεται στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της απόδοσής τους.


Sponsored content

Η περιβαλλοντική αειφορία είναι απαραίτητο συστατικό των επιχειρηματικών στρατηγικών και λειτουργιών στον λιμενικό τομέα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η βιωσιμότητα των λιμένων επικεντρώνεται στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της απόδοσής τους.

Η συνεπής υλοποίηση της ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει αναπτύξει η ΟΛΘ Α.Ε., σε όλο το φάσμα των μη χρηματοοικονομικών δεικτών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της, αποτυπώνει έμπρακτα την περιβαλλοντική ηθική της εταιρείας, που είναι κάτι περισσότερο από ένα λιμάνι.


Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στην πρώτη γραμμή της πράσινης μετάβασης του λιμενικού τομέα, η ΟΛΘ Α.Ε. έχει προχωρήσει στην ανάλυση των Κλιματικών Κινδύνων, με τον εντοπισμό των σημαντικότερων από αυτούς, προκειμένου να ιεραρχήσει τις δράσεις για τον έλεγχο και μετριασμό τους. Έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος. Επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών της σε προμήθειες, η ΟΛΘ Α.Ε. εφαρμόζει έναν ολοκληρωμένο Κανονισμό Προμηθειών, ώστε να ενεργεί αποτελεσματικά και με σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Η σφαιρική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ΟΛΘ Α.Ε., τηρώντας τη δέσμευσή της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επικυρώνεται με την ένταξή της στον δείκτη Αειφορίας του ATHEX.


Με διεθνή προσανατολισμό στη νέα εποχή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας, Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπευθυνότητας, ο λιμένας Θεσσαλονίκης είναι εταίρος συνεργασιών ανάπτυξης πράσινων πρακτικών. Ένα από τα έργα καινοτομίας στα οποία συμμετέχει, στον άξονα της ενεργειακής αναβάθμισης, είναι το POSEIDON, με στόχο την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου μέσω της χρήσης συνθετικής μεθανόλης (e-methanol). Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί κρίκο της τοπικής «αλυσίδας αξίας» παραγωγής/κατανάλωσης e-methanol και οι νέες μέθοδοι που παράγονται μέσω του POSEIDON αποτελούν πολύτιμο μοχλό ευαισθητοποίησης των ερευνητών και των πολιτών της ΕΕ, σχετικά με τα οφέλη της χρήσης συνθετικών καυσίμων στον δρόμο για περισσότερο πράσινη ναυτιλία.


Δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία


Η διαρκής ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπιση του περιβάλλοντος, παράλληλα με τις πολιτικές για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, είναι ζωτικής σημασίας για την ΟΛΘ Α.Ε. Η εταιρεία υλοποίησε για πρώτη φορά δράση Υποθαλάσσιου Καθαρισμού στον 1ο Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2023, με τη συμμετοχή 16 δυτών. Ο βυθός γύρω από τον Προβλήτα 1 καθαρίστηκε από αντικείμενα που έθιγαν άμεσα ή έμμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα. Ανασύρθηκαν αντικείμενα συνολικού βάρους 1,5 τόνου, που καταγράφηκαν, διαχωρίστηκαν και προωθήθηκαν για ανακύκλωση. Τη δράση παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενισχύοντας το συλλογικό μήνυμα οικολογικής ανάκαμψης, μήνυμα που εμπνέει συνέχεια πρωτοβουλιών περιβαλλοντικής μέριμνας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network