![Τα ζυμαρικά.. ο πιο απολαυστικός μας Σύμμαχος για σωστή – ισορροπημένη διατροφή!](https://i1.prth.gr/images/360x203/files/2013/10/23/makaronia_melissa_4.jpg)
![Σας λείπει σίδηρος; Τρεις λόγοι που εμποδίζουν την απορρόφησή του και προκαλούν αναιμία](https://i1.prth.gr/images/488x275/files/2024-07-18/woman_meat_iStock-534471157__1_.jpg)
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης αντί επεξεργασμένων επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως τη μείωση κινδύνου της αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τα μισά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση να είναι ολικής άλεσης. Ωστόσο όταν πηγαίνουμε για ψώνια, στο καλάθι μας βάζουμε συνήθως κοινά ζυμαρικά.
Τα τελευταία χρόνια όμως στην αγορά κυκλοφορούν και ζυμαρικά ολικής άλεσης σε ευρεία κλίμακα και σε μεγάλη ποικιλία. Η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως προσφέρει οφέλη στην υγείας μας, αφού εκτός από ωραία γεύση, έχουν συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του στόματος / λαιμού, του άνω πεπτικού συστήματος και του ενδομητρίου.
Αν τα προτιμήσετε βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης, πρέπει να το αναφέρουν στο πακέτο: «100% ολικής άλεσης» ή «από 100% ολόκληρο το σιτάρι». Είναι αρκετά νόστιμα, λίγο πιο σκούρα και λίγο πιο σκληρά από τα κοινά, όμως είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Σίγουρα, δεν μπορείτε να μαγειρέψετε τα πάντα με τέτοια ζυμαρικά, όμως μπορείτε να φτιάξετε πολλά πράγματα. Σας προτείνω μια συνταγή που συνηθίζω και που έχει σίγουρη επιτυχία.
Υλικά για 4-5 άτομα:
1 πακέτο πένες ολικής άλεσης
3 ντομάτες μέτριες, κόκκινες και σφιχτές
2 αγγουράκια, πλυμένα καλά
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κάππαρη
10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι
150γρ. φέτα χοντροτριμμένη
αλάτι χοντρό, ρίγανη ξερή
φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και μερικά ολόκληρα κλαράκια για το σερβίρισμα
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Χαράζετε στις ντομάτες ένα σταυρό και τις ρίχνετε για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Τις βγάζετε και, αφού τις ξεπλύνετε με κρύο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε ζαράκια. Σε ζαράκια κόβετε και το αγγούρι, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι και αλατίζετε με χοντρό αλάτι. Προσθέτετε τις ελιές, την κάππαρη, τα φυλλαράκια τη φρέσκιας ρίγανης και την ξερή. Περιχύνετε με το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
Στραγγίζετε τα μακαρόνια και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σάλτσα χωριάτικης σαλάτας, τη φέτα και ανακατεύετε.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιάτα, διακοσμώντας το καθένα με ένα κλαράκι φρέσκιας ρίγανης.