Μισθοί Βουλγαρίας στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει και συντάξεις Βουλγαρίας
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μισθοί Βουλγαρίας στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει και συντάξεις Βουλγαρίας

Οποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει  την εξουσία  θα έχει μπροστά της την δυσάρεστη υποχρέωση να μειώνει τις συντάξεις.

Είναι αναπόφευκτο, ενώ επιπλέον είναι και αβέβαιο αν οι συνεχείς περικοπές θα βοηθήσουν να παραμείνει υπό έλεγχο  το συνταξιοδοτικό. Η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από το βρόχο του δημοσίου χρέους, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο  ότι θα καταφέρει να γλυτώσει από το βάρος του συνταξιοδοτικού.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με την ανάλυση των περιοδικών δηλώσεων Μαΐου του 2016, έδειξαν  ότι  οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βυθίζονται, με 587.924 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να λαμβάνουν ως μέσο μισθό μόλις 393,79 ευρώ μεικτά. Οι ειδικοί συνόδεψαν την είδηση με τη διαπίστωση ότι τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, ενώ πλέον, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, θα πρέπει να πληρώνουν 10 εργαζόμενοι για μια σύνταξη.

Αν λάβετε υπόψη ότι η χώρα αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε  περαιτέρω, επειδή περίπου 500.000 παραγωγικοί έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό, η απάντηση στο ερώτημα ποιοί θα πληρώσουν τις συντάξεις γίνεται εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.  Το χειρότερο είναι ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να μεταχειρίζεται το συνταξιοδοτικό, ως ένα μέσο που προσφέρει προσωρινό πολιτικό  διέξοδο για  συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Για παράδειγμα  ο αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο μειώθηκε αναίμακτα τα τελευταία χρόνια χάρτη στην προσφυγή σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ακόμη και τώρα, τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα με δήθεν παράθυρα -παγίδες στην πραγματικότητα- «εύκολης» συνταξιοδότησης. Πριν λίγες ημέρες για παράδειγμα σε όλο τον τύπο αναφερόταν ότι περίπου 500.000 εργαζόμενοι μπορούν να προλάβουν τους περιορισμούς του νέου ασφαλιστικού νόμου και έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη έως το 2020 σε ηλικία ως 59 ετών,  χωρίς  να περιμένουν να συμπληρώσουν τα 67 χρόνια. Ποιος θα εξηγήσει στους τυχερούς που μπορούν να φύγουν στην ηλικία των 59, ότι τα επόμενα χρόνια η σύνταξη  τους, είτε απευθείας, είτε εμμέσως  με φόρους, εισφορές κλπ θα περικόπτεται σταθερά και συστηματικά;

Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Είναι γνωστό ότι εδώ και δέκα περίπου μήνες, από την ψήφιση δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί καμία κύρια σύνταξη καθώς το υπουργείο Εργασίας προσμέτρησε τον δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, ο οποίος δεν έχει θεσπιστεί ακόμα από την ΕΛΣΤΑΤ. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν μπλοκαρισμένες συντάξεις περίπου 150.000 δικαιούχων.
Κλείσιμο

Ποιά κυβέρνηση μπορεί να εξηγήσει στον κόσμο ότι οι μισθοί Βουλγαρίας στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνουν και συντάξεις Βουλγαρίας, όπως  και τι επιπτώσεις έχει αυτό για τα 2,7 εκατ. συνταξιούχους αλλά και όσους περιμένουν στην ουρά; 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης