Προνόμια για εμβολιασμένους, «χαράς ευαγγέλια» για… ψεκασμένους
Βασ. Αναστασόπουλος

Βασ. Αναστασόπουλος

Προνόμια για εμβολιασμένους, «χαράς ευαγγέλια» για… ψεκασμένους

Παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας. Διγλωσσία, «ήξεις αφήξεις». Τα είδαμε, τα διαπιστώσαμε, τα επισημάναμε, τα σχολιάσαμε από την πρώτη στιγμή, από τότε ακόμα που η κυβέρνηση… κουνούσε το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης και… ξεχνούσε να μιλήσει για την κρατική.

Και ήταν αυτές ακριβώς οι αντιφάσεις, που στην ουσία ευνόησαν και έδωσαν ώθηση στο κίνημα της αμφισβήτησης. Που γέννησαν ερωτήματα -τουλάχιστον, για τους σκεπτόμενους ανθρώπους- και έφτασαν ακόμα και στην άρνηση της ύπαρξης του κορωνοϊού -για τους λίγο πιο… ψεκασμένους. Ας μην πάμε μακριά, για να «φρεσκάρουμε» την μνήμη μας. Αρκεί η… διευκρίνιση που έκανε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, για τις δεξιώσεις στους γάμους. Θα γίνονται, λέει, με 300 καλεσμένους, αλλά θα είναι καθιστοί και θα απαγορεύεται να χορεύουν! Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς… Ποιος θα ελέγχει εάν οι καλεσμένοι… φέρνουν τις στροφές τους; Να περιμένουμε και νέες προσλήψεις για το επίλεκτο σώμα της… αστυνομίας γάμων;

Θα ήταν σχεδόν αστείο το πρόβλημα με τις αντιφάσεις αυτές, εάν δεν συνεχίζονταν μέχρι σήμερα. Εάν το κίνημα των αρνητών εκεί έξω δεν ενισχυόταν διαρκώς -πράγμα επικίνδυνο. Και αν, παράλληλα, δεν είχε σπεύσει η κυβέρνηση να ανοίξει τη συζήτηση για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων -μία κουβέντα, σημειωτέον, την οποία είχε «προλάβει» να κλείσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προ ολίγων εβδομάδων, όταν την είχε ανοίξει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Τώρα, όμως, που την άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μάλλον μιλάμε πλέον για κάτι επίσημο, που δεν χωράει διαψεύσεις.

Η συζήτηση αυτή, ωστόσο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, με πρώτο και κύριο, το να ενισχύσει έτι περαιτέρω το κίνημα των «ψεκασμένων». Εγείρει, δε, ερωτήματα για το κατά πόσον η πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» είναι επιτυχημένη και ανταποκρίνεται στους στόχους που είχαν τεθεί. Ας ξεκαθαρίσουμε, προηγουμένως, κάτι. Το ίδιο το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το «προνόμιο». Γιατί προστατεύει εσένα που το κάνεις και τους γύρω σου. Γιατί σε φέρνει πιο κοντά στη λεγόμενη «ανοσία». Γιατί σου παρέχει την ασφάλεια πώς, αν νοσήσεις, θα το περάσεις πιθανότατα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και δεν θα χρειαστείς νοσηλεία. Αυτά τα πλεονεκτήματα, από μόνα τους, θα έπρεπε να συνηγορούν στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, φαίνεται ωστόσο ότι δεν είναι αρκετά. Έτσι, η κυβέρνηση εξετάζει τα σενάρια των προνομίων -ή «διευκολύνσεων», όπως ήταν ο όρος που προτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ελεύθερη είσοδος στην εστίαση, τα γήπεδα, τους συναυλιακούς χώρους, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, διευκόλυνση στις μετακινήσεις, κατάργηση της υποχρέωσης για αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι μόνο μερικά από τα υπό εξέταση προνόμια για εμβολιασμένους.

Μήπως όμως αυτή η συζήτηση αποτελεί… βούτυρο στο ψωμί των «ψεκασμένων»; Μήπως ενισχύει το επιχείρημά τους ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά και γι' αυτό χρειάζονται επιπλέον κίνητρα, για να πάει κάποιος να εμβολιαστεί -εδώ ακόμα και οι εμβολιασμένοι αναρωτιούνται, πλέον, ανοιχτά: Εάν το εμβόλιο με προστατεύει, τι με πειράζει αν ο διπλανός μου είναι ανεμβολίαστος; Μήπως τους δίνουν «πάτημα» να μιλάνε για την κατάργηση συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών ελευθεριών και πολιτική διακρίσεων; Μήπως, εν κατακλείδι και για να το θέσω χωρίς περιστροφές, η συζήτηση περί «προνομίων» στους εμβολιασμένους ανοίγει «πεδίον δόξης λαμπρόν» στους… ψεκασμένους και τους συνωμοσιολάγνους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης