Ο Δούκας, η Διαμαντοπούλου, ο Τσίπρας και τα συγκοινωνούντα δοχεία
dimitris-mauros-blog

Δημήτρης Μαύρος

Ο Δούκας, η Διαμαντοπούλου, ο Τσίπρας και τα συγκοινωνούντα δοχεία

Τελευταία ακούγεται συχνά ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ρευστοποιείται

υστυχώς για το πολιτικό σύστημα της χώρας, η λέξη «ρευστοποίηση» συνδέεται με την έννοια «πουλάω/εκχωρώ κάτι και εισπράττω χρήματα/όφελος».

Το πολιτικό σύστημα στη χώρα δεν έχει να δώσει «ρευστό», έχει χάσει την αξία του. Εκτός της Ν.Δ., όλα τα άλλα γύρω υγροποιούνται απλά σε ένα ακαθόριστο αμάλγαμα του οποίου το σχήμα, την αξία του και τη χρησιμότητα προσπαθούν οι πολίτες να καταλάβουν. Και η ζημιά γίνεται κυρίως στην αριστερή πλευρά του σκηνικού. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς έχουν υποστεί μια έκρηξη ηφαιστείου εκτοξεύοντας στον αέρα σαν φλεγόμενες μπάλες, πρόσωπα, δομές, ιδέες, μοντέλα κ.λπ. - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Και δυστυχώς δεν φαίνεται με ευκρίνεια κάποιος πόλος πολιτικής βαρυτικής έλξης που θα συμμαζέψει όλα αυτά σε μία ενιαία δομή με αρχή, μέση, τέλος.

Παρ’ όλα αυτά, ο πόλος που δείχνει να έχει μια κάποια δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση είναι το ΠΑΣΟΚ διά μέσου των εσωκομματικών εκλογών του. Αυτός είναι ο λόγος εξάλλου που όλοι οι δρώντες της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματικοί, πολιτισμικοί, ΜΜΕ κ.λπ., έχουν στρέψει τους προβολείς τους πάνω στο συγκεκριμένο κόμμα.

Κλείσιμο
Τα κόμματα βεβαίως έχουν μετατραπεί σε συγκοινωνούντα δοχεία. Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούνται από δύο εξωτερικές πηγές. Ουσιαστικά από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν ξενιτευτεί κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. την εποχή της μεγάλης διάλυσης.

Ωστόσο υπάρχουν δύο ξεχωριστά φαινόμενα. Πρώτον, η διάθεση εμπλοκής στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των «πανηγυρικών» προβλημάτων που εμφανίζει το κόμμα, οι οποίοι μάλιστα έχουν σηκώσει και τα δύο πόδια απομακρυνόμενοι από εκεί. Αυτό το πρώτο φαινόμενο ενισχύει σημαντικά τον Χάρη Δούκα, γεγονός που είχε φανεί και στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Αθηναίων.

Το δεύτερο φαινόμενο είναι η διάθεση εμπλοκής στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. λόγω σαφούς δυσαρέσκειας από την αδυναμία της κυβέρνησης να επιλύσει αποτελεσματικά σοβαρά θέματα ακρίβειας, Υγείας, Παιδείας κ.λπ. Αυτό το κοινό θα ενίσχυε την Αννα Διαμαντοπούλου. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά από το προηγούμενο φαινόμενο. Οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ, που είναι στη Ν.Δ. και θα μπορούσαν να φύγουν από εκεί, δεν έχουν σηκώσει και τα δύο πόδια για να απομακρυνθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεπώς το ύψος της ενίσχυσης της συγκεκριμένης υποψήφιας είναι κάτω από κάποια ερωτηματικά.

Και πάνω απ’ όλο αυτό το τοπίο υπάρχει ένας παράγων που λέγεται Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει όλες αυτές τις εξελίξεις, αν φυσικά το θελήσει.

* Ο Δημήτρης Μαύρος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της MRB
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network