Μία ώρα πίσω γυρίσαμε στις 4 τα ρολόγια μας και τα βάλαμε να δείχνουν 3. Όπως κάθε χρόνο, με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερινή αλλαγή της ώρας πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς), ενώ η χειμερινή αλλαγή ώρας λαμβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουιτς). Η αλλαγή της ώρας καθιερώθηκε για την Ευρώπη, όπως και για την χώρα μας, το 1975. Αξίζει να τονισθεί ότι οι συνέπειες που οφείλονται στην απόφαση αλλαγής της ώρας, ειδικά για τις τρεις ευρωπαϊκές ζώνες, υπήρξαν σημαντικές όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας.
Blogs
Έλσα Μπάρδα
Μια πρόσφατη, πρωτόγνωρη δικαστική απόφαση, προβλέπει πως, όταν θα υπάρχει αντικειμενική αδυναμία από τους γονείς, η «σκυτάλη» για την υποχρέωση διατροφής ανήλικου παιδιού θα περνάει στον παππού και τη γιαγιά και των δύο πλευρών.
Η μίμηση είναι φυσιολογική ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Τι γίνεται, όμως, όταν συναντάμε την τοξική μίμηση σε ενήλικες; Είναι δείγμα κάποιας ψυχοπαθολογίας ή απλά έκφραση θαυμασμού; Πότε ξεπερνάει τα όρια;
Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι οι επιδημίες και οι πανδημίες, όπως παράδειγμα αυτές του Έμπολα και του MERS, έχουν την τάση να προκαλούν ξενοφοβία, ενώ παράλληλα ενισχύουν το στίγμα.
Μέσα από την στήλη Group Therapy, την οποία έχω την τιμή να φιλοξενεί το protothema.gr, είχα στο παρελθόν την ευκαιρία να αναφερθώ διεξοδικά στην οδική συμπεριφορά. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική, ώστε η εκπαίδευση από μικρή ηλικία να αποτελέσει έναν παράγοντα αποτροπής ατυχημάτων και αιματοχυσίας στην άσφαλτο; Η απάντηση είναι απλή: διότι ο κύριος λόγος, μεταξύ άλλων, για τις τραγωδίες στο δρόμο, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας
Στην διάρκεια του προεκλογικού μου αγώνα για την Ευρωβουλή επισκέφθηκα την Θράκη και την ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής μου -τον νομό Ροδόπης. Ένιωσα αισθητά την αλλαγή εικόνας και δεν σας κρύβω ότι στενοχωρήθηκα πολύ... Χωριά που κάποτε έσφυζαν από ζωή, έχουν ερημώσει κι έχουν μείνει πίσω μόνο οι γέροντες, παππούδες και γιαγιάδες.
Με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, έχω βιώσει έντονα το αίσθημα της ευρωπαϊκής οικογένειας, της διαπολιτισμικότητας και παράλληλα του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας. Ανήκω στη λεγόμενη «γενιά της Έλλάδας», που, ερχόμενη από επιλογή πίσω στην πατρίδα μου και στην οικογένειά μου, ήρθα αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.
Γιατί στην Ευρωβουλή; Γιατί τώρα; Τι μπορεί να προσφέρει μια κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, στην Ευρωβουλή;