Ο Αρης ήταν κακός, ο Βόλος ΝΠΣ χειρότερος, οι διαιτητές τρισχειρότεροι και η ΕΠΟ/ΚΕΔ… σφυρίζει αδιάφορα
Φώτης Πλιάκος

Φώτης Πλιάκος

Ο Αρης ήταν κακός, ο Βόλος ΝΠΣ χειρότερος, οι διαιτητές τρισχειρότεροι και η ΕΠΟ/ΚΕΔ… σφυρίζει αδιάφορα

Ο Αρης ήταν κακός στο παιχνίδι με το Βόλο ΝΠΣ. Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος της περίφημης «σχολής της Κολωνίας» -όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος, ο Νίκος ο Αλέφαντος- για να καταλήξεις σε αυτή τη διαπίστωση. Δεν είχε επιθετικό πλάνο, ήταν αργός, δεν έβγαλε εντάσεις και δεν κατάφερε να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Από τους 16 συνολικά ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε ο Ακης Μάντζιος ουδείς διακρίθηκε

Υπήρξαν, μάλιστα, κάποιοι παίκτες που έδειξαν εντελώς νωχελικοί και αδιάφοροι όπως για παράδειγμα ο Σαμόρα ο οποίος ήρθε από τον πάγκο και στην πρώτη φάση που πήγε να εμπλακεί, έσκυψε ώστε να αποφύγει την μπάλα- υποθέτω- για να μην χαλάσει τη νέα του κουπ, με κοτσιδάκια, με την οποία εμφανίστηκε στο «Βικελίδης» το βράδυ του Σαββάτου. Στη συνέχεια ο ίδιος κατόρθωσε να κάνει «τσαφ» σε τετ α τετ μέσα από τη μικρή περιοχή ύστερα από ιδανική πάσα του Μάγιο.

Συνένοχος για αυτή την απογοητευτική εικόνα της ομάδας ήταν ο προπονητής των «κιτρινόμαυρών» τόσο με τις επιλογές που έκανε στον καταρτισμό της ενδεκάδας όσο και με τις αλλαγές του, που βοήθησαν ελάχιστα – με εξαίρεση ίσως τον Ντιαντί. Ο Μάντζιος φοβήθηκε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα να πάρει κάποιο επιπλέον ρίσκο, βγάζοντας κάποιον αμυντικό (πχ Χουάνκαρ), ώστε να τα παίξει όλα για όλα, σε ένα ματς που έδειχνε καταδικασμένο να χαθεί.

H καλύτερη φάση του Αρη σε ολόκληρο το 90λεπτο ήταν μια σέντρα-σουτ του Μορόν από τα 30 μέτρα που κατέληξε στο κάθετο δοκάρι του Κόβακς. Κατά τα άλλα είχε μόλις 1 on target τελική ενώ οι 16 συνολικά προσπάθειες του για γκολ απέδωσαν μόνο 0,6 XGoals.

Ο Βόλος ΝΠΣ ήταν χειρότερος του Αρη όμως κατάφερε να κερδίσει: έπαιξε αποκρουστική άμυνα έχοντας 10 παίκτες πίσω από την μπάλα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, έκανε καθυστερήσεις από το 5ο λεπτό και σκόραρε στη μοναδική φάση που δημιούργησε σε ολόκληρο το 90λεπτο. Φάση που προήλθε από τετραπλό λάθος του Μπράμπετς. Το 0,4 στα XGoals που αποτυπώνεται στη στατιστική του είναι αποτέλεσμα των δυο εξ επαφής σουτ, αρχικά του Σούντγκρεν και στη συνέχεια του σκόρερ Κόζστα, που έγιναν στη φάση του γκολ.

To ματς, ναι μεν, κρίθηκε από αυτό το τέρμα του Κοζστα στο 36ο λεπτό ωστόσο η έκβαση του καθορίστηκε από την επιλογή της ΕΠΟ/ΚΕΔ να ορίσει σε αυτό ως on field διαιτητή τον Τσαγκαράκη και τους Πολυχρόνη-Τσιμεντερίδη στο VAR.

Ο εκ Χανίων ρέφερι αντιμετώπισε μεροληπτικά (sic) τον Αρη από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Είχε τόσο θολωμένη κρίση που σε μια φάση στο 1ο ημίχρονο, στην οποία τραυματίστηκε ο Χουάνκαρ, υποχρέωσε τον Ισπανό να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου χωρίς να έχει λάβει τις πρώτες βοήθειες από το ιατρικό επιτελείο του Αρη! Πρωτοφανές!

Το γκολ του Βόλου ΝΠΣ ξεκινάει από «touch» αμυνόμενου στον Μάνου Γκαρθία. Για μικρότερης έντασης «touch» του Σιφουέντες είχε ακυρωθεί το γκολ του Αρη την περασμένη αγωνιστική στο Αγρίνιο.

Το χέρι του Μύγα, το οποίο αρχικά υπέδειξε σωστά ως πέναλτι, είναι ο ορισμός της εσχάτης των ποινών: κάνει κίνηση προς την μπάλα και μεγαλώνει τον όγκο του σώματος. Εδώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν οι Πολυχρόνης και Τσιμεντερίδης που ήταν στο VAR καθώς επέλεξαν να δείξουν στον Τσαγκαράκη ένα παραπλανητικό, σκοτεινό πλάνο της φάσης, από πλάγια-ανάποδη κάμερα και όχι αυτό της κανονικής ροής του αγώνα στο οποίο φαίνεται επακριβώς το τι έγινε στη φάση. Το ίδιο πλάνο επέλεξαν να δείξουν και οι τηλεδιαιτητές στερώντας έτσι από το κοινό τους τη δυνατότητα να βγάλει ορθό συμπέρασμα για τη φάση.

Στον Μορόν γίνεται ξεκάθαρο τράβηγμα φανέλας και στη συνέχεια «straight punch» - ούτε καν «touch» δηλαδή- μέσα στην περιοχή από τον Μίλετιτς, αλλά ούτε ο διαιτητής υπέδειξε κάτι, ούτε οι Varίστες τον κάλεσαν για να του δείξουν τη φάση.
Κλείσιμο
Ο Τσαγκαράκης ουσιαστικά ενθάρρυνε τις καθυστερήσεις που έκαναν οι παίκτες του Βόλου ΝΠΣ - στο τέλος μάλιστα τους επιβράβευσε δίνοντας 2 λεπτά επιπλέον χρόνο στο 1ο ημίχρονο και μόλις 5 λεπτά στο φινάλε. Γιατί δηλαδή ο Βεργέτης στο Ολυμπιακός-Λεβαδειακός και ο Τσακαλίδης στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ, παιχνίδια στα οποία επίσης γκέλαραν τα φαβορί, είχαν υποδείξει 8 λεπτά καθυστερήσεων;

Όλα αυτά υπό το βλέμμα του αρχιδιαιτητή Στεφάν Λανουά ο οποίος δίνει το παρών, διά ζώσης, σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια του Αρη, είτε εντός είτε εκτός έδρας. Παρόλα αυτά τα διαιτητικά λάθη εις βάρος των «κιτρινόμαυρων» αυξάνονται και πληθύνονται και με την ανοχή της ΕΠΟ/ΚΕΔ δημιουργείται διαιτητικό μοτίβο εναντίον τους.

Με τους διαιτητές της ελληνικής ομοσπονδίας ο Αρης έχει ποσοστό νικών 40% και ηττών επίσης 40%, με ξένους διαιτητές τα αντίστοιχα ποσοστά του είναι 67% (νίκες) και 0% (ήττες). Δεν είναι τυχαίο.

Εν κατακλείδι ο Αρης ήταν κακός, ο Βόλος ΝΠΣ χειρότερος, οι διαιτητές τρισχειρότεροι και η ΕΠΟ/ΚΕΔ… σφυρίζει αδιάφορα.
Τη μοναδική οσμή κανονικού ποδοσφαίρου, το βράδυ του Σαββάτου στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αποτέλεσαν οι 20.000 φίλοι του Αρη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, φύλλου, θρησκεύματος και ιδεολογίας, αψήφησαν την παγωνιά που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη, πήγαν στο γήπεδο, δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα κι αποχώρησαν απογοητευμένοι. Ο Αρης οφείλει να διορθώσει άμεσα τις δικές του «ανορθογραφίες» για να τους κερδίσει και πάλι. Και ας έχει απέναντί του, πέραν των αντιπάλων, την ΕΠΟ/ΚΕΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης