ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Γιατί με την Αννα
laskaraki-001

Γαλάτεια Λασκαράκη

Γιατί με την Αννα

Η Διαμαντοπούλου γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα, αλλά αυτός δεν είναι ο σημαντικότερος λόγος να την επιλέξουμε

Είδα με ικανοποίηση στο debate την εξαιρετική παρουσία που είχαν οι δύο γυναίκες υποψήφιες. Τη Νάντια Γιαννακοπούλου, να λέει άβολες αλήθειες, να έρχεται με θάρρος σε αντιπαράθεση με τον αρχηγό του κόμματος και να παίζει τελικά ένα ρόλο-κλειδί σε αυτή την αναμέτρηση. Και την Αννα Διαμαντοπούλου να ξεδιπλώνει το μέγεθός της, δυναμική και διαβασμένη όσο λίγοι.

Ως δημοσιογράφος που καλύπτει εκτενώς την σχετική με τον φεμινισμό και την ισότητα ειδησεογραφία επί 18 χρόνια, καθώς και επειδή το διακύβευμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής είναι πολύ κρίσιμο για να το παρακολουθούμε αμέτοχες, αποτολμώ το παρόν endorsement, όπως ονομάζουν οι Αμερικανοί την ανοιχτή υποστήριξη πολιτικού υποψηφίου. Να γιατί πιστεύω ότι η Αννα Διαμαντοπούλου είναι η πιο κατάλληλη για πρόεδρος του Πασόκ αυτή τη στιγμή:

Διότι είναι μια έτοιμη πρωθυπουργός. Συνομιλεί με αρχηγούς κρατών και διεθνείς οργανισμούς, διαθέτει κύρος και αναγνώριση που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Σε αυτόν τον στίβο έχει τεράστιο προβάδισμα απέναντι όχι μόνο στους συνυποψηφίους της αλλά και στους περισσότερους εν ενεργεία Ελληνες πολιτικούς.

Διότι μπορεί να κάνει ριζικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, θέμα που καίει όσους είμαστε γονείς παιδιών και εφήβων, στον απόηχο των περιστατικών μαθητικής βίας και του εθισμού των ανηλίκων στα smartphones. Αυτή θα έπρεπε να είναι η κατεπείγουσα προτεραιότητα μίας κυβέρνησης που στοχεύει στο να προοδεύσει η Ελλάδα, όχι οι ΑΟΖ ή το ποιος θα μας πουλήσει φρεγάτες.

Κλείσιμο
Διότι τα δύο μοναδικά «πταίσματα» που της καταλογίζονται, δηλαδή ο ΟΟΣΑ και η δήθεν απουσία από το κόμμα, είναι στην πραγματικότητα εύσημα:
1. Ναι, ο πρωθυπουργός την πρότεινε ως Ελληνική υπερκομματική υποψηφιότητα για την θέση της ΓΓ του ΟΟΣΑ, ενός οργανισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Υπέρ της μετράει το ότι την επέλεξε η ΝΔ: δεν έβρισκε κανέναν καταλληλότερο! Ούτως ή άλλως, τα καλύτερα στελέχη αυτής της κυβέρνησης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν προέρχονται; Υπέρ της και το γεγονός ότι σε αυτή την παγκόσμια κούρσα βγήκε τρίτη, ανάμεσα σε οκτώ πρώην πρωθυπουργούς. Μπορείτε να αναφέρετε άλλον Ελληνα πολιτικό με αντίστοιχες επιδόσεις;
2. Ναι, κράτησε μεν αποστάσεις από την κομματική ζωή, αλλά όχι από την παράταξη. Ίδρυσε το Δίκτυο και δούλεψε μέσα από αυτό. Προσέθεσε εμπειρία στην ήδη μεγάλη διαδρομή της, μαθαίνοντας από τους κορυφαίους επιστήμονες και στοχαστές για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Επειδή μπορούσε. Καταφανέστατα, δεν διαθέτουν όλοι τα προσόντα, την στοχοπροσήλωση και την εργατικότητα της Διαμαντοπούλου ώστε να μπορούν να διαπρέψουν και εκτός κομματικού σωλήνα. Πώς να το κάνουμε;

Διότι έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φέρει πίσω τους κεντρώους ψηφοφόρους. Αυτούς που ένιωθαν ότι δεν εκπροσωπούνται σοβαρά από κανέναν το ‘19 και ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή κάποιος τέλος πάντων έπρεπε να κυβερνήσει την χώρα.

Διότι, τέλος, αν όλα αυτά τα χρόνια μιλούσαμε σε συνέδρια γυναικείας ενδυνάμωσης, αρθρογραφούσαμε σε Μέσα Ενημέρωσης και αγανακτούσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποεκπροσώπιση αξιόλογων γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδού η ευκαιρία και η στιγμή να το αλλάξουμε. Αν όχι τώρα, δεν ξέρω πότε άλλοτε. Η Διαμαντοπούλου μάς προσφέρει την δυνατότητα να ψηφίσουμε κάποια που θα είναι καλή πρωθυπουργός. Όχι επειδή είναι γυναίκα, επειδή είναι ηγέτης.






*Η Γαλάτεια Λασκαράκη είναι δημοσιογράφος, διεθύντρια του Marie Claire και συνδημιουργός του συνεδρίου για την ισότητα Marie Claire Power Trip
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network