Mε σχέδιο στη γεωργία της Νέας Εποχής
Γιώργος Στύλιος

Γιώργος Στύλιος

Mε σχέδιο στη γεωργία της Νέας Εποχής

Στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα με υψηλό βαθμό εκμηχάνισης και ανάπτυξης

Οι παραγωγοί μας χρησιμοποιούν βαρέα οχήματα, διατηρούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στηρίζονται στη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων για να εξασφαλίσουν σταθερές σοδειές.

Το αποτέλεσμα, ήταν, στην 25ετία 1993-2018, τα εισοδήματα των Ελλήνων παραγωγών να παρουσιάζουν σταθερή αύξηση, την ίδια στιγμή που σε απόλυτους αριθμούς η ποσότητα των προϊόντων παραγωγής έμενε σταθερή (ΕΛΣΤΑΤ 2022 & ΓΚΟΛΦΗ 2020).

Κοινώς, η παραγωγή μας, μέχρι και το 2018, εμφάνιζε, ποσοτικά, μια στασιμότητα. Τα τελευταία χρόνια, πετύχαμε, αυτό να αλλάξει -και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες. Σήμερα, ο αγροτικός τομέας λειτουργεί με καινούργια δεδομένα και σε μια αγορά που καλείται να προσαρμοστεί σε δύο νέους παράγοντες:
-Την Κλιματική Κρίση και
-Την αύξηση του πληθυσμού του Πλανήτη που δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση σε τρόφιμα.

Για να καταφέρουν οι παραγωγοί μας να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες συνθήκες και κυρίως να εκμεταλλευτούν τις νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες που αυτές δημιουργούν, χρειάζεται να αλλάξουμε το τρόπο που παράγουμε, καθώς και τη μορφή του πρωτογενή μας τομέα.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτά τα χρόνια, βάλαμε κεντρικό πολιτικό στόχο τη δημιουργία ενός πρωτογενή τομέα σύγχρονου, ψηφιακού, «πράσινου» και καινοτόμου. Ενός τομέα, ανταγωνιστικού και ανοιχτού στην αγορά.

Κλειδί για να το πετύχουμε αυτό είναι η μετάβαση της ελληνικής παραγωγής στη νέα εποχή της «ευφυούς γεωργίας» και της «γεωργίας ακριβείας» και η απομάκρυνσή της από το σπάταλο, σε φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, μοντέλο της «μηχανικής γεωργίας» που κυριαρχεί ακόμα στην χώρα μας.

Με τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες και τα γεωργικά drones, οι νέες μορφές γεωργίας μειώνουν τη σπατάλη φυσικών πόρων και το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καθαρών πηγών ενέργειας και τις στρατηγικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οδηγούμαστε στην απεξάρτηση του πρωτογενή τομέα από τα ορυκτά καύσιμα. Στην «αποντιζελοποίηση» δηλαδή της αγροτικής παραγωγής κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κόστος της.

Κλείσιμο
Πρόκειται για μια μεγάλη μετάβαση. Για να γίνει πράξη χρειάζεται χρόνο και σχέδιο. Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, τις επόμενες κινήσεις. Σε αυτή μας τη θητεία βάλαμε μπροστά μια σειρά από έργα υποδομής που στηρίζουν αυτή τη μετάβαση. Τεχνολογικές υποδομές όπως το rural broadband, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ,ήδη υλοποιούνται, όπως και το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής φραγμάτων και αρδευτικών έργων στη χώρα από τη δεκαετία του 1960. Ένα πρόγραμμα ύψους €1,6 δις με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Το σχέδιο μας -το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας- για την επόμενη μέρα, περιλαμβάνει, παρεμβάσεις στη διαχείριση των υδατικών πόρων, βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ΕΛΓΑ και μια σειρά επενδυτικών προγραμμάτων και δράσεων με έμφαση στις ΑΠΕ, την καινοτομία και τη μεταποίηση.

Με στρατηγική επιλογή η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα ισχυρό θεμέλιο της παραγωγικής Ελλάδας που οραματιζόμαστε και δημιουργούμε.





*Ο Γιώργος Στύλιος είναι Υποψήφιος Βουλευτής Άρτας Νέας Δημοκρατίας - Πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή