Η ενεργειακή αυτονομία βάση για την ισχυρή Ελλάδα
giorgos-stylios01

Γιώργος Στύλιος

Η ενεργειακή αυτονομία βάση για την ισχυρή Ελλάδα

Η παραγωγή ενέργειας συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη και το παραγωγικό μοντέλο της Χώρας

Το 2019 η Ελλάδα για πρώτη φορά κατήρτησε μια Εθνική Στρατηγική για την «πράσινη μετάβαση». Ένα σχέδιο προσαρμογής στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης με έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής.

Με βασικούς πυλώνες τη δημιουργία νέων υποδομών και την προσέλκυση επενδύσεων στις ΑΠΕ, το σχέδιο μας προβλέπει τον αναπροσανατολισμό του εθνικού μας μοντέλου παραγωγής ενέργειας. Συγκεκριμένα στοχεύει στην αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να βρεθεί στην πρωτοπορία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Και ταυτόχρονα να θωρακίσει την ενεργειακή μας αυτονομία.

Η Νέα Δημοκρατία εισάγοντας ένα νέο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και εφαρμόζοντας ένα φιλοεπενδυτικό φορολογικό σύστημα, πέτυχε η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση στην ηλεκτροπαραγωγή. Σήμερα βρισκόμαστε ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις της ΕΕ στην προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ και διεθνώς είμαστε έβδομοι στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Κάνοντας πράξη την αποντιζελοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μας και την στροφή της στις πράσινες μορφές ενέργειας.

Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι το 2023 η συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακή μείγμα της Χώρας να φτάσει το 57%, όταν το 2019 ήταν στο 18%. Αλλαγή που οδηγεί στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τους αγρότες μας. Χαρακτηριστικά, υπολογίζεται, πως μια μείωση τους κόστους ενέργειας κατά 10% προσθέτει σχεδόν 1 δις ευρώ στο ΑΕΠ.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Green Deal, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Ηλεκτρικού Δικτύου και στα έργα διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, μια επένδυση 4,3 δις ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Ένα έργο αφού η παραγωγή ενέργειας στα νησιά μας πραγματοποιείται από θερμικές μονάδες που καταναλώνουν diesel. H ενοποίηση του εθνικού μας δικτύου θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους ενέργειας παραγωγής ενέργειας, θα εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Παράλληλα, έργα διασύνδεσης του εθνικού μας δικτύου με εκείνα των Βαλκανίων, όπως το Βουλγαρικό, έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η πρωτοπορία στην πράσινη μετάβαση και η διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, αποτελούν τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Τα θεμέλια μιας διαφοροποιημένης και πιο ανθεκτικής οικονομίας και τον πυρήνα του σχεδίου της Νέας; Δημοκρατίας για μια Ελλάδα πραγματικά παραγωγικής. Μιας Ελλάδας που δημιουργεί πλούτο και ευκαιρίες ισόνομης ανάπτυξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK