Το ΠΑΣΟΚ και ο Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να έχασε την μάχη για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό ηγετικό προφίλ και έβαλε υποθήκη για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ετών

Η στάση του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, η αποδοχή της ήττας του χωρίς διαμαρτυρίες και χωρίς αμφισβήτηση παρά την πολύ μικρή διαφορά ψήφων, η συνάντηση του την επομένη και με τους δυο υποψηφίους για την Προεδρία του κόμματος και η κατάθεση των προτάσεων του χθες, για τη λειτουργία του κόμματος, δεν είναι συμπεριφορές συνηθισμένες μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών.

Ο Γερουλάνος αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται για το κόμμα του και για τους πολίτες και χτίζει ένα πολιτικό προφίλ που είναι αποδεκτό τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όσο και από πολλούς ψηφοφόρους του κέντρου, που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές τον Μητσοτάκη.

Η χρησιμότητα του Γερουλάνου για το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια αυτή τη στιγμή και θα πρέπει όποιος εκλεγεί Πρόεδρος να τον αξιοποιήσει στο έπακρο. Διότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από τους ψηφοφόρους του κέντρου που δε βλέπουν σήμερα άλλη επιλογή από τη ΝΔ και από τους Αθηναίους ψηφοφόρους, που ψηφίζουν Γερουλάνο, αλλά δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Και με τις δυο μεγάλες αυτές κατηγορίες ψηφοφόρων μπορεί ο Γερουλάνος να επικοινωνήσει αποτελεσματικά. Συν το ότι μπορεί να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπροσώπηση του κόμματος όπου χρειάζεται.
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι δεν ανεβαίνει στις εκλογές όσο γρήγορα θα ήθελε, ή όσο γρήγορα περιμένουν οι ψηφοφόροι που επιθυμούν μια εναλλακτική κυβερνητική προοπτική. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως είναι ανοργάνωτο (όπως δηλώνουν όλοι όσοι ήταν υποψήφιοι στις εσωκομματικές εκλογές), ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει σωστά το πρόγραμμα (που λέει ότι έχει) και δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να κυβερνήσει.

Για να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, ο Πρρόεδρος που θα εκλεγεί την Κυριακή, θα πρέπει να καταλάβει ότι το κόμμα δεν είναι προσωποκεντρικό. Είτε επανεκλεγεί ο Ανδρουλάκης είτε κερδίσει ο Δούκας, οι εθνικές εκλογές δεν θα κερδηθούν από αυτούς. Θα κερδηθούν μόνο αν ο νέος Πρόεδρος διαλέξει ένα πολύ καλό επιτελείο στελεχών (τα διαθέτει το ΠΑΣΟΚ) τα οποία θα σχεδιάσουν, παρουσιάσουν και προωθήσουν στην κοινωνία το πρόγραμμα για κάθε τομέα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στην ουσία μονοπρόσωπη. Ότι κάνει ο Κυριάκος. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει τόσο ταλαντούχο εκπρόσωπο. Διαθέτει όμως αρκετά, ικανά, έμπειρα αλλά και νέα στελέχη τα οποία πρέπει να βγουν μπροστά, να γίνουν γνωστά στον κόσμο, να εκπροσωπούν το κόμμα. Μόνο ως σύνολο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πείσει τους πολίτες να το ξαναψηφίσουν και μόνο ως σύνολο έχει ελπίδες να γίνει κάποια στιγμή μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr