Συγγνώμη που ενοχλώ, αλλά, ξέρετε, λείπουν κάτι «ψιλά»
Γρ. Νικολόπουλος

Γρ. Νικολόπουλος

Συγγνώμη που ενοχλώ, αλλά, ξέρετε, λείπουν κάτι «ψιλά»

Μια είδηση που πέρασε στο ντούκου αποκαλύπτει πολλά για την κυβέρνηση, τον δημόσιο τομέα αλλά και για όλους γενικά. Το υπουργείο Οικονομικών εκταμίευσε τον Αύγουστο 920 εκατ. ευρώ για να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες (προμηθευτές, συνταξιούχους κ.λπ.).

Οι φορείς του Δημοσίου που εισέπραξαν αυτά τα λεφτά -νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.- έδωσαν συνολικά στην αγορά μόνο 185 εκατ. από αυτά τα χρήματα. Αν θέλουμε να το δούμε πιο αναλυτικά, από τα 200 εκατ. που δόθηκαν για να πάρουν σύνταξη νέοι συνταξιούχοι, πληρώθηκαν μόνο 66,2 εκατ. Για την εξόφληση άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε 482,6 εκατ. και πληρώθηκαν μόνο 37,3 εκατ. Και τελικά, τον Αύγουστο, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε από 1,940 σε 1,974 δισ.
Αυτή είναι η είδηση που πέρασε στο ντούκου από τις εφημερίδες και τα sites. Οτι μας λείπουν κάτι «ψιλά», δηλαδή 735 εκατομμύρια.

Και αρχίζουν τα ερωτήματα και οι απαντήσεις των φορέων. Σκοπός είναι να καταλάβουμε πού πήγαν τα λεφτά. Γιατί δηλαδή ενώ οι φορείς του Δημοσίου παίρνουν τα λεφτά από τον Προϋπολογισμό δεν τα δίνουν σε μια αγορά που βογκάει από την έλλειψη ρευστότητας.

Ερώτηση πρώτη: πού βρίσκονται τα λεφτά. Απάντηση από τους φορείς: στον λογαριασμό του φορέα. Πάλι καλά που δεν βρίσκονται σε μπαούλο. Ερώτηση δεύτερη: Αφού τα πήρατε γιατί δεν τα δώσατε; Απάντηση των φορέων: Διότι αυτά τα λεφτά που πήραμε αντιστοιχούν σε μια πρώτη καταγραφή των υποχρεώσεών μας και πρέπει τώρα να γίνει πλήρης και προσεκτική καταγραφή για τα πραγματικά νούμερα προτού προχωρήσουμε σε εκταμίευση. Και αυτό παίρνει χρόνο. Ερώτηση Τρίτη: Πότε ήταν η πρώτη καταγραφή; Απάντηση: Πριν από μήνες. Ερώτηση τέταρτη: Και γιατί επί μήνες δεν ξεκαθαρίσατε τις καταγραφές ώστε να είστε έτοιμοι να πληρώσετε όταν πάρετε τα λεφτά από το υπουργείο; Απάντηση σαφής δεν υπάρχει, πέρα από τη γενική: Φόρτος εργασίας. Ερώτηση πέμπτη: Πότε σκοπεύετε να τα δώσετε; Απάντηση: Σύντομα. Ερώτηση έκτη: Ποιος σας ελέγχει αν τα δώσατε ή όχι; Απάντηση: Ο προϊστάμενος του φορέα υπουργός. Ερώτηση έβδομη: Ποιος ελέγχει τον προϊστάμενο υπουργό; Απάντηση: Το υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
Ποιος ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών; Η τρόικα. Πώς το ελέγχει; Βλέπει αν τα εκταμίευσε και το πιέζει να τα εκταμιεύσει. Οπως τα εκταμίευσε τον Αύγουστο. Και στον επόμενο έλεγχο η τρόικα λέει στο υπουργείο Οικονομικών: Γιατί δεν πλήρωσες τους ιδιώτες; Και το υπουργείο Οικονομικών απαντά: Εγώ τα εκταμίευσα στους φορείς, αυτοί δεν τα πλήρωσαν. Και η τρόικα λέει: Εγώ δεν ξέρω τους φορείς, ξέρω εσένα (εννοεί τον Χουλιαράκη). Και ο Χουλιαράκης παίρνει τους αρμόδιους υπουργούς και τους πιέζει να πληρώσουν. Ωστόσο οι υπουργοί αδιαφορούν για το τι λέει ο Χουλιαράκης. Διότι γνωρίζουν ότι έρχονται εκλογές, διότι έχουν άλλα να πληρώσουν και διότι πολλοί από αυτούς θεωρούν, ούτως ή άλλως, τους ιδιώτες προμηθευτές απατεώνες και δεν θέλουν καθόλου να τους πληρώσουν. Προτιμούν να καλύψουν άλλες τρύπες, να πληρώσουν εξωτερικούς συνεργάτες για να εξαγοράσουν ψήφους, να εξυπηρετήσουν κομματικούς φίλους και ψηφοφόρους από την εκλογική τους περιφέρεια.

Και γι’ αυτό δεν πληρώνουν τους ιδιώτες στους οποίους χρωστάνε και δεν εκταμιεύουν τα λεφτά που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και αν τους παραζορίσει ο Χουλιαράκης του λένε «Παράτα μας, ρε Χουλιαράκη, δεν βλέπεις εδώ τι γίνεται, αγωνίζομαι να κλείσω τρύπες κι έχω εσένα να με πρήζεις με τους ιδιώτες και την τρόικα».
Αποτέλεσμα;

Η αγορά στενάζει χωρίς φράγκο, επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι μένουν είτε άνεργοι είτε απλήρωτοι, συνταξιούχοι περιμένουν δύο χρόνια για να πάρουν σύνταξη, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν αφού οι προμηθευτές δεν τους δίνουν υλικό, τα αστυνομικά οχήματα μένουν χωρίς καύσιμα και χωρίς ανταλλακτικά και πηγαίνουμε όλοι στον γκρεμό.

Προς τα έξω, όμως, ο Τσακαλώτος «σκίζει». Εκταμίευσε 1 δισ. Η τρόικα τού είπε μπράβο. Η κυβέρνηση πάει καλά. Βγάζουμε πλεόνασμα. Βγαίνουμε στις αγορές. Ολα καλά.
Και φυσικά μετά έρχεται η καταστροφή και αναρωτιόμαστε γιατί.

Και επειδή στην αρχή του κομματιού έγραψα ότι αποκαλύπτει πολλά για όλους η είδηση που πέρασε στα ψιλά, να εξηγήσω ότι εννοώ και για την αντιπολίτευση, τους ελεγκτές, τους δημοσιογράφους και όλους όσοι δεν αναρωτιούνται «γιατί, βρε αδερφέ, δεν πληρώνει το Δημόσιο αυτά που χρωστάει;» Και που δέχονται ως δικαιολογίες ψέματα του τύπου «φόρτος εργασίας».

Και καθώς συνεχίζουμε όλοι μας να ψηφίζουμε τέτοιους πολιτικούς και αφού δεν γουστάρουμε την αριστεία, ούτε θέλουμε αξιολογήσεις, ούτε την τρόικα να μας ελέγχει και επειδή βολευόμαστε με αυτό το «συστηματάκι» που διοικεί τη χώρα επί δεκαετίες, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε όπως είμαστε και θα πάμε μάλλον χειρότερα παρά καλύτερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης