Τι ξέρετε για το ΚΕΔΕΚ;
Κώστας Τσαούσης

Κώστας Τσαούσης

Τι ξέρετε για το ΚΕΔΕΚ;

Λίγα χιλιόμετρα απόσταση από την Θεσσαλονίκη, στη περιοχή της Θέρμης σε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το τελευταίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με τους εμπνευστές και δημιουργούς του, «την επιδίωξη του ΑΠΘ να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και να διαμορφώσει νέες πιο αποτελεσματικές δομές διεπιστημονικής συνεργασίας».

Με άλλα λόγια, η επιλογή της ίδρυσης και λειτουργίας του ήταν μια κίνηση προς τα εμπρός, μια κίνηση με σαφή αναπτυξιακή διάσταση καθώς η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου στην Ν.Α Ευρώπη ήθελε να υπερβεί τις δεδομένες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον. Από το 2015 μέχρι σήμερα, και έπειτα από τρεις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, έχουν ενταχθεί στο ΚΕΔΕΚ 22 ερευνητικές ομάδες.

Η χρηματοδότηση των έργων των ερευνητικών ομάδων πέραν των εθνικών και κοινοτικών πόρων προέρχεται και από τον επιχειρηματικό κόσμο ( ακόμη και Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες). Και αυτό το στοιχείο είναι το πιο ελπιδοφόρο για το μέλλον χιλιάδων νέων επιστημόνων αλλά και ερευνητών που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα έχουν άλλη μία δυνατότητα να παραμείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους – δίπλα στις οικογένειες τους, στα αγαπημένα τους πρόσωπα, στους φίλους και τις φίλες τους.

Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα η μια παραπάνω επιλογή παραμονής στον τόπο μας. Σε μια από τις ερευνητικές ομάδες που έχουν βρει φιλόξενη στέγη στο ΚΕΔΕΚ ο συντονιστής καθηγητής με ενημέρωσε ότι ένας εκ των συνεργατών του παρά το γεγονός ότι είχε μια καλή πρόταση να δουλέψει στο CERN προτίμησε να παραμείνει στην Θεσσαλονίκη και να συνεχίσει να εργάζεται για το project. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το project αφορά το CERN. Ναι, σωστά διαβάσατε στο ΚΕΔΕΚ γίνεται και δουλειά για το CERN. Για όλους όσοι επιθυμούν λεπτομέρειες θα έλεγα ότι το project αφορά «κατασκευή ανιχνευτών για το πείραμα ATLAS του CERN», με συντονιστή της ερευνητικής ομάδας τον Δήμο Σαμψωνίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ.

Θα μπορούσα να σας μιλήσω ακόμη για την ομάδα του καθηγητή Κύρου Υάκινθου με το Ερευνητικό Κέντρο Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων -ένα project που μπορεί να κάνει τη διαφορά από την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυση της γεωργίας ακριβείας μέχρι τις προσπάθειες διάσωσης στην ανοικτή θάλασσα και ευαίσθητα ζητήματα πολιτικής προστασίας και εθνικής ασφάλειας.

Θα μπορούσα ακόμη να μιλήσω για την ομάδα που συντονίζει ο επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Πλέρος και η οποία έχει ως στόχο Ο απώτερος στόχος τη δημιουργία μιας ενοποιημένης ασύρματης‐οπτικής υποδομής για μελλοντικά δίκτυα 5ης γενιάς (5G), όπου θα υπάρχει διαφανή επικοινωνία από το κέντρο δεδομένων μέχρι και τον τελικό χρήστη. Με απλά λόγια – όσο πιο απλά γίνεται- σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα οι θεατές ενός ποδοσφαιρικού αγώνα για παράδειγμα στη Τούμπα θα μπορούν να στείλουν – την ίδια στιγμή όσοι περισσότεροι επιθυμούν- με φοβερές ταχύτητες σε ελάχιστο χρόνο μηνύματα με βίντεο υψηλής ποιοτικής στάθμης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί μια διοίκηση με αίσθηση ευθύνης για το Πανεπιστήμιο διεκδίκησε το αυτονόητο σε μια περίοδο ολοσχερούς κατάρρευσης της κρατικής χρηματοδότησης…Και το αυτονόητο δεν είναι άλλο από μια αυτόνομη από κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις διοίκηση να επιχειρεί να αυξήσει τις χρηματοδοτικές πηγές πέραν του κρατικού προϋπολογισμού επενδύοντας στη καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.
Το ΚΕΔΕΚ και οι ομάδες του είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Το ΚΕΔΕΚ και οι ομάδες του – και όχι μόνον αυτές- είναι η δική μας «βαριά βιομηχανία» στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Το ΚΕΔΕΚ και οι ομάδες του είναι εδώ για να μας δείξουν τον δρόμο…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης